Emekli olacakları yakından ilgilendirdiği gibi halihazırda emekli olanları da ilgilendiren emekli sisteminde bir süredir değişiklik yapılacağı konuşuluyordu. Öyle ki, bu değişikliklerin bir kısmı Orta Vadeli Program’a da alındı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni yasama döneminde ele alması beklenen emeklilik sisteminde nelerin değişeceği de Orta Vadeli Program metninin satırları arasına gizlenmiş durumda. Peki emeklilik sisteminde neler değişecek? İşte yeni emeklilik sistemine ilişkin tüm ayrıntılar…
MAAŞ SİSTEMİNİ YENİDEN ELE ALMAYA HAZIRLANIYORLAR
Orta Vadeli Programa göre, TBMM açıldıktan sonra emekli ve emekli adaylarını ilgilendirecek ana gelişmelerden biri kesinlikle aylık bağlama formülü olacak. Karmaşık olan maaş sistemi sadeleşmeyi hedefleyen TBMM, sadece prime esas kazanca dayanan bir sistem değil, çalışma gün sayısının da etkili olacağı bir sistem üzerinde çalışacak. Böylece çalışma yaşamı teşvik edilecekken, yüksek prim ödemiş ya da daha çok çalışmış olanın yüksek maaş aldığı bir sistem kurulmuş olacak.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Orta Vadeli Program'da yer alan başka bir yenilik olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) üzerinde çalışmalar da yeni döneme bırakıldı. Çalışanlara ikinci bir emekli maaşı getirecek olan TES’in bu yılın son çeyreği itibariyle hayata geçirilmesi bekleniyor. Ek bir maaş sağlamayı hedefleyen bu sisteme dahil olanlar, ödedikleri miktarı toplu olarak da alabilecek.
BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI HALA TARTIŞILIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatlerinden biri olan ve Orta Vadeli Program’a da alınan Bağ-Kur prim gün sayısının yeniden değerlendirilmesi, hala tartışılan konulardan birisi. İlk etapta küçük esnaf için düşünülen yeni sistem için şu an konuşulan Bağ-Kur ile SSK’nın prim sayısını eşitlemek yani Bağ-Kur primini emeklilik için 9000 bin değil, 7200 güne düşürmek. Bu da Bağ-Kurlunun 5 yıl daha erken emekli olması anlamına geliyor. Bu düzenlemenin de yılın son çeyreğinde TBMM’ye gelmesi bekleniyor.
Milli Gazete