,
#Emekli

Emekli bayram ikramiyesinde kulislerde konuşulan rakam!

Emeklinin 2024 zammının belli olmasının ardından gözler bayram ikramiyesinde… Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanı Turgay Bozoğlu, emeklinin bayram ikramiyesiyle ilgili konuştu. Bozoğlu, bayramda verilen ikramiyenin 5 bin lira olacağını düşünmediğini belirtirken, aldığı duyumu da paylaştı.

Emekli bayram ikramiyesinde kulislerde konuşulan rakam!

Emeklilerin 2024’te alacağı zamlar belli oldu. En düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak uygulanırken, 6-7 Şubat’ta zam farkının hesaplara geçmesiyle emekliler yüzde 49,25 oranındaki zamlı maaşlarını almış oldu.

Bu gelişmenin ardından gözler emeklilere 2018’den beri yılda iki kez, Ramazan ve Kurban bayramlarında verilen emekli ikramiyesine çevrildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan emeklinin bayram ikramiyesiyle ilgili çalışma yapıldığını açıklamış ve zam sinyali vermişti. Bakan Işıkhan konuya ilişkin bir soruya verdiği yanıtta şöyle konuşmuştu:

* Cumhurbaşkanımız Sayın Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'le görüşeceğiz ve gerekli değerlendirmeleri yaparak Cumhurbaşkanımızın takdirine sunup ondan sonra da talimatları doğrultusunda da gerekli çalışmaları ve adımları atarız. Bu noktada ifade etmek isterim sizlere.

Kulislerde emekli ikramiyesi için farklı seçenekler konuşulurken, ekonomist Turgay Bozoğlu aldığı duyumu paylaştı.

5 bin 500 TL olmalıydı

Sözcü TV'ye yaptığı açıklamada Bozoğlu, "Bayram ikramiyelerinin artırılmasına ihtimal veriyor musunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi: “İhtimal veriyorum. Seçim var da 2018'de yapılmıştı biliyorsunuz emekli ikramiyesi. Bugün o günkü düzeyini korumak için 5 bin 500 lira olmalıydı.”

 

Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan rakam (Yüzde yüzde zam hesabı) - Sayfa 7

Aldığım duyum 3 bin lira

Emekli ikramiyesini 5 bin lira yapacaklarını düşünmediğini ifade eden Bozoğlu, "3 bin TL gibi bir rakam duydum ben. Umarım öyle yaparlar. Emekliler gerçekten yaşam savaşı veriyorlar. Burada bir şeyleri düzeltme imkanı olur” dedi.

Doğalgaz ve elektriğe zam yolda

1 Nisan'dan sonra doğalgaz ve elektrik zamlarının geleceğini belirten Bozoğlu sözlerine şöyle devam etti:

* Merkez Bankası'nın enflasyon raporundan anladığım kadarıyla onların etkilerinin çok köklü olmayacağını düşünüyorlar. Asıl güvendikleri de geçen sene temmuz ve ağustos aylarında sırasıyla yüzde 9.49 ve yüzde 9 gelen enflasyon oranları. Bunlar hesaptan çıkacak. Baz etkisi dediğimiz şeyi yaşayacağız.

Ramazan Bayramı ikramiyesi ne zaman yatar?

Bu yıl Ramazan Bayramı 10 Nisan 2024 Çarşamba günü başlayacak ve 12 Nisan Cuma günü sona erecek. Dolayısıyla bayram ikramiyesi ödemeleri 1-7 Nisan arasında ödenecek. Yani Meclis düzenlemesinin de mart ayında tamamlanıp yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Kurban Bayramı ikramiyesi ne zaman yatar?

Kurban Bayramı ise 15 Haziran 2025 Cumartesi günü başlayacak ve 19 Haziran Çarşamba günü sona erecek. 15 Haziran yarım gün tatil olacak ve toplam Kurban Bayramı tatili 4,5 gün olacak. Bu nedenle ödemeler bayramdan önceki 10-15 Haziran tarihleri arasında yapılacak.

Emeklinin bayram ikramiyesinde yüzde yüzde zam senaryoları

* Emekliye bayram ikramiyesi 2018 yılında her bayram 1000 lira olmak üzere toplam 2 bin lirayla başlamıştı. Ramazan ve Kurban bayramları için uygulanan mevcut emekli ikramiyesi bayram başına 2 bin lira.

* Mevcut bayram ikramiyesine yüzde 20 zam gelmesi halinde bayram başında emeklinin eline 2 bin 400 lira geçecek. İki bayramın toplamında ise emekliler 4 bin 800 lira alacak.

* Yüzde 25 zam geldiği takdirde ise bayram başına 2 bin 500 lira alacak emeklinin eline iki bayramda toplam 5 bin lira geçecek.

Zammın yüzde 30 olduğu senaryoda emekli bayram başına 2 bin 600, toplamda ise 5 bin 200 lira alacak.

Yüzde 35’lik olasılıkta bayram başına 2 bin 700 lira, toplam ikramiye ise 5 bin 400 olarak hesaplara geçecek.

Emeklinin bayram ikramiyesine yüzde 40 zam gelmesi durumunda ise emekliler her bayramda 2 bin 800 lira alacak. İki bayramda toplam ikramiye ise 5 bin 600 lira olacak.

Yüzde 45’lik zam senaryosuna göre; emekliler toplam 5 bin 800 lira alacak. Bu da her bayram için 2 bin 900 liraya karşılık geliyor.

Emeklilerin bayram ikramiyesine yüzde 50 zam yapılırsa ise toplam rakam 6 bin lira olacak. Bayram başına emeklilerin hesabına 3 bin lira yatırılacak.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler