Diyanet-Sen’in, “Diyanet Çalışanlarının Sorunları, Beklentileri, Din-Diyanet Algıları Araştırması” başlıklı raporunda çarpıcı tespitler yer almıştı.
Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının yüzde 80’inin “Diyanet’te torpil ve kayırmacılık var” dediği ortaya çıkmış, yine personelin yüzde 32’si “Diyanet, Türkiye’de İslam Dini’ne ilişkin en etkin ve saygın kurumdur” iddiasına “hayır” demişti.
- Torpille işe girmek kul hakkıdır
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, şunları söyledi:
Diyanet TV’de yayınlanan ‘’Diyanet’e Soralım’’ adlı programda konuşan Bozkurt, torpille yapılan işe alımlar konusunda, “Hak etmediği işe girmesi, o şekilde girmesi kul hakkıdır, vebaldir, mesuliyeti vardır, başkalarının haklarını gasp etmek vardır. O şekilde işe girmesi kimsenin tasvip edeceği bir şey değil, hoş değil” dedi ve Sözcü’nün aktardığına göre şu yorumu da yaptı:
- Torpille işe girdikten sonra çalışıp kazanç elde etmek farklıdır
“Fakat girdikten sonra emek verdi, bir mesai harcadı ve onun karşılığında da bir kazanç elde etti. Onu ayrı tutmak lazım. Yani işe girdikten sonra elde edeceğimiz kazanç, tamamen meşrudur. Emeğimizin karşılığıdır. Yapılan iş de meşrudur. Oradan elde edilen kazancın, işe girme sebebimizle ayırt etmemiz lazım. Farklı tutmamız lazım. Yani elde edilen kazanç helaldir.”