,

DİSK-AR: TÜİK’in işsiz sayısı İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayısından az

TÜİK, işsizliğin ağustosta 4 yıl sonra ilk kez tek haneye indiğini açıkladı. Ancak, TÜİK’e göre işsiz sayısı azalırken İŞKUR’a göre artıyor. Bu çelişkiyi raporlaştıran DİSK-AR, "TÜİK'in saptadığı işsiz sayısı kayıtlı işsiz sayısından az" açıklamasında bulundu.

DİSK-AR: TÜİK’in işsiz sayısı İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayısından az

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) yayınladığı İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporu, bugün açıklanan işsizlik verilerindeki çelişkiyi gözler önüne serdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısının ağustosta bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi olduğunu açıkladı.

İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalarak yüzde 9,6 seviyesine indi. Yani TÜİK’e göre işsizlik, 4 yıl sonra ilk kez tek haneye inmiş oldu.

DİSK-AR ise, TÜİK'e göre işsiz sayısının son bir yılda 560 bin azalırken İŞKUR'a göre 148 bin arttığına dikkat çektiği raporunda, “TÜİK’in saptadığı işsiz sayısı kayıtlı işsiz sayısından az” denildi.

Kaynak: DİSK-AR

İKİ VERİ PARALEL GİTMESİ GEREKİRKEN ZIT GİDİYOR

İŞKUR'un kayıtlı işsiz sayıları kayıtlara, TÜİK'in işsizlik verileri ise ankete dayalı olarak hesaplanıyor.

İki kurumun metodolojileri farklı da olsa İŞKUR tarafından aylık istatistik bültenlerinde açıklanan kayıtlı işsiz sayıları, işsizliği anlamak açısından önemli bir gösterge.

Olağan seyirde, İŞKUR'un kayıtlı işsiz sayılarının TÜİK'in işsiz sayılarına yansıması beklenir.

Ancak uzun bir süredir iki kurumun işsiz sayıları arasındaki farklar birbirinden zıt bir eğilim izleniyor.

İŞKUR’A GÖRE YÜZDE 4,7 ARTTI

Örneğin, İŞKUR'un Ağustos 2021 ile Ağustos 2022 arasında son 1 yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 194 binden 3 milyon 342 bine yükseldi, kayıtlı işsiz sayısında yaklaşık yüzde 4,7'lik bir artış gerçekleşti.

Son 1 yılda 148 bin kişi işsiz olduğu için İŞKUR'a başvurdu.

Bu başvuruların 117 bini kadın, 31 bini ise erkek işsizlerden oluştu.

TÜİK'e göre ise, son bir yılda dar tanımlı kadın işsiz sayısı 150 bin, dar tanımlı erkek işsiz sayısı 410 bin olmak üzere toplamda işsizlik 560 bin kişi azaldı.

Cinsiyete göre TÜİK ile İŞKUR arasındaki uçurumun artmaya devam ettiği görülüyor.

DİSK-AR raporunda, “Bu sebeple İŞKUR ile TÜİK arasındaki sayılardaki bu uyumsuzluğun sorunlu olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesine yer verildi.

PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE YÜKSELDİ

DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre ise, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Ağustos 2022'de 7 milyon 337 bin kişi oldu.

Ağustos 2019-2022 aralığında geniş tanımlı işsizlik yüzde 14'ten yüzde 19,8'e yükseldi.

Geniş tanımlı işsiz sayısı, pandemi öncesine göre yükselmiş oldu.

Öte yandan, Ağustos 2022 itibarıyla kadınlarda mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 434 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 492 bin oldu.

Erkeklerde ise dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 878 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 850 bin olarak gerçekleşti.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler