DW Türkçeden Eray Görgülü'nün haberine göre; Sansüre neden olacağı gerekçesiyle eleştirilen Dezenformasyon Yasası'na ilişkin TBMM'deki görüşmeler ertelendi. AKP'li hukukçuların itiraza konu olan maddeleri yeniden masaya yatırması bekleniyor.
Kamuoyunda"Dezenformasyon Yasası" olarak da bilinen Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören 40 maddelik teklif, Adalet Komisyonu'nda kabul edildikten sonra TBMM Genel Kurulu'nun gündemine gelmişti. Teklifin bu hafta Meclis'te görüşülmesi beklenirken CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç dün görüşmelerin ertelendiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özkoç, "Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri, girişimlerimiz sonucu üzerinde parti gruplarının daha fazla müzakere edebilmesi için bu hafta ertelenmiştir" ifadesini kullandı.
Söz konusu teklifin özellikle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" eylemine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören 29'uncu maddesi büyük tepkilere neden oluyor. AKP ile MHP'li vekillerin de bu konuda görüş ayrılığı yaşadığı iddiaları kamuoyunun gündemine gelmişti. Erteleme kararının ardından DW Türkçe'nin sorusunu yanıtlayan AKP'li bir yetkili, bazı maddeler üzerine itirazların bulunduğunu belirterek bunların teknik konular olduğunu ve yeniden inceleneceğini aktardı. Muhalefetle görüştüklerini ve muhalefetle büyük ölçede uzlaşma sağlananı askerlik gibi kanunlara öncelik vereceklerini kaydeden yetkili, "Bu yasaları tamamladıktan sonra, dezenformasyon yasasını gündemimize alacağız" dedi.
Edinilen bilgiye göre Dezenformasyon Yasası'nda özellikle hapis cezası öngören 29'uncu maddenin de AKP içinde tartışmaya açılması bekleniyor. Söz konusu maddedeki "kamu barışını bozma" ile "ülkenin iç ve dış güvenliği" kavramlarının "belirlilik" ilkesine aykırılık içerdiği gerekçesiyle bu konuda hukuki bir çalışma yürütüleceği öğrenildi.