,

Detaylar belli oldu! Sahte raporlarla tonlarca mısır ve kanola yurda sokulmuş

Tekirdağ’da, GDO’lu olduğu iddia edilen mısır ve kanolanın ülkeye sokulmasıyla ilgili olayın detayları netleşmeye başladı.

Detaylar belli oldu! Sahte raporlarla tonlarca mısır ve kanola yurda sokulmuş

Rusya ve Ukrayna’dan 5 firma tarafından getirilen 7 gemi mısır ve 3 gemi kanolanın sahte analiz raporları hazırlanarak Tarım Bakanlığının sistemine yüklendiği ve bu şekilde gemilerdeki yükün boşaltıldığı öğrenildi.

VALİDEN TOPLATIN TALİMATI

Kurum içinden yapılan ihbar sonucunda Tekirdağ Valiliği harekete geçti. Olayla ilgili idari soruşturma başlatılarak savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Vali Recep Soytürk’ün talimatıyla çeşitli fabrikalara dağılan 10 gemi kanola ve mısır geri çağrılarak depoda tutulması sağlandı. Bunun üzerine Marmara’nın çeşitli illerine dağılan mallar, Tekirdağ’da bir depoda soruşturma sonuçlarına kadar bekletilecek. Piyasaya dağıtılan ürünlerin yarısı toplatıldı; yarısının ise izine rastlanmadı.

SİSTEME SAHTE ANALİZ RAPORLARI YÜKLEMİŞLER

Skandalın detayları belli olmaya başladı. İddialara göre, Tarım Müdürlüğü personelinin şifresi kullanılarak toplamda 5 firmaya ait 10 gemi mala ilişkin Tarım Bakanlığı sistemine sahte analiz raporları ve sahte izin belgeleri yüklendi. Şifresi kullanılan personelin olaylardan haberdar olup olmadığı soruşturma sonunda netleşecek. Bu belgelerin yüklenmesinin ardından gemiler, ithalat yapan firmalar tarafından boşaltıldı. Boşaltılan kanola ve mısırlar Marmara’nın çeşitli illerine dağıtıldı. Skandalın ikinci perdesi ise gemilerden alınan numunelerin hiçbir şekilde laboratuvarlarda kontrol edilmediği, bunun yerine sahte raporlar hazırlanarak Bakanlığın sistemine yüklendiği ortaya çıktı.

BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Olayla ilgili Tekirdağ Valiliği, Tarım Bakanlığından müfettiş talep etti. Yarın itibarıyla çalışmalara başlayacak olan müfettişler, konu ile ilgili ön rapor hazırlayacak. Yine Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı, olayla ilgili hızlı bir şekilde soruşturma başlatmıştı. Savcılık, Tekirdağ Emniyetine de konuyu bildirerek soruşturmayı derinleştirdi. Edinilen bilgiye göre, soruşturmanın devamında ithalat yapan 5 firma ve Tarım Müdürlüğünde görevli personelin gözaltına alınabileceği öğrenildi. Tarım Bakanlığı, henüz analiz yapılmayan ürünlerde GDO olup olmadığını yapılan analizler sonucunda belirleyecek.

Ferhat Akgün /Tekirdağ Odak Haber

İlişkili Haberler

Manşetler