DEM Parti dün yapılan Parti Meclisi sonrasında Sonuç Bildirgesi yayınladı. Bildirgede 'barış ve demokratik çözümün ana konuları'; tecrit politikalarına son verilmesi, demokratik yeni bir toplumsal sözleşme hazırlanması, tüm halklar, inançlar ve kimliklerin demokratik haklara sahip olması ve Ortadoğu'da barış politikalarının benimsenmesi olarak sıralandı.
Sonuç Bildirgesinde "PKK lideri Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği çözüm perspektifi, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve kalıcı barışın sağlanması açısından tarihsel bir fırsattır" denildi ve DEM Parti'nin kritik süreçte üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceği vurgulandı.
'ÇÖZÜMÜN ANA EKSENİ: BİRLİKTE EŞİT YAŞAM VE YENİ BİR TOPLUMSAL SÖZLEŞME'
DEM Parti, Parti Meclisi sonuç bildirgesinde öneriler şöyle sıralandı:
“Tecrit Politikalarına Son Verilmesi: Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, özgür çalışma koşullarının sağlanması, toplumun barış ve demokratikleşme sürecine dair gelişmeleri doğrudan öğrenmesi, onurlu bir barışın sağlanması açısından hayati bir öneme sahiptir.
Demokratik Yeni Bir Toplumsal Sözleşme: Kürt halkının demokratik ve siyasi haklarının anayasal güvence altına alınması sağlanmalı; Türkiye’de demokratikleşmenin önünü açacak çoğulcu ve katılımcı kapsamlı bir inşa süreci başlatılmalıdır.
Ortak Vatanda Eşit Yaşam: Türkiye’de yaşayan herkes, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak ortak bir geleceği birlikte inşa etme hakkına sahiptir. Kürtler, Türkler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Romanlar; Sünniler, Aleviler, Êzidîler, Hristiyanlar, Museviler ve diğer tüm halklar, inançlar ve kimlikler hiçbir ayrımcılığa uğramadan, anadilinde eğitim ve kültürel haklar başta olmak üzere tüm demokratik haklara sahip olmalıdır.
Türkiye’nin Ortadoğu’da Savaş Yerine Diyalog ve Barış Politikalarını Benimsemesi: Bölgedeki tüm halklarla eşit ve barışçıl ilişkilere dayalı diplomasi geliştirilerek, başta Kürtler olmak üzere bölge halklarıyla ilişkiler savaş ve imha temelinde değil, demokratik müzakere çerçevesinde ele alınmalıdır.
KARAR