"Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun", TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal kararı doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yer alan denetçilerin görev ve yetkilerine ilişkin diğer hükümler kanuna eklendi. Buna göre ilgili kurul üyesi veya denetçi, gerekli gördüğü halde her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilecek.
DÜZENLEME HANGİ KURUMLARI İÇERİYOR?
AK Parti grubunun Genel Kurul’a taşıdığı düzenlemeyle DDK, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek.
DDK Başkan ve üyelerini Cumhurbaşkanı atarken, Kurul üyeleri denetim görevi gereğince denetim kapsamına dahil kurum ve kuruluşların teftiş, denetim veya bu maksatla kurulmuş birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklarına sahip olacak.
GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA YETKİSİ
İlgili Kurul üyesi veya denetçi, denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan, görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı, suç delillerini karartacağı anlaşılan, kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilecek. Görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin gerekçeli yazı, görevden uzaklaştırılanın atamaya yetkili amirine, Kurul Başkanına ve diğer ilgililere bildirilecek.
CHP, AYM'YE BAŞVURACAK
DDK'ya tanınan yetki genişliği büyük tepkilere neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, düzenlemenin ucu açık, keyfiyete varan bir takdir yetkisi tanıdığını, artık hiç kimsenin görev teminatı olmayacağını söyledi. Günaydın, "Yalnızca atanmışlar için değil, bu keyfiyet seçilmişleri de kapsıyor." dedi.
Düzenlemenin daha önce Cumhurbaşkanlığı .kararnamesiyle hayata geçirilmek istendiğini hatırlatan Günaydın, "İlkinde 5 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile aynı yetkiyi DDK’ya almayı denediler. CHP Grubu’nun başvurusu üzerine AYM düzenlemeyi iptal etti. İkincisinde bir torba kanun içerisinde Meclis Genel Kurulu’na indirdiler, muhalafetin ortak ve etkin direnciyle düzenlemeyi torba kanun içinden çıkarmak zorunda kaldılar. Şimdi üçüncü kez deniyorlar." ifadelerini kullandı.
Günaydın, en ivedi şekilde AYM’ye iptal ve yürürlüğünün durdurulması başvurusu yapacaklarını kaydetti.
'ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI'
Milletvekili Hasan Öztürkmen, düzenlemenin, "örgütlenme özgürlüğünün araçları olan dernek ve sendikalara açıktan müdahale etmesi açısından Anayasa'nın 33, 104 ve 108. maddelerine açıkça aykırı" olduğunu söyledi.
Öztürkmen düzenlemenin ayrıca memurlar ve kamu görevlileri açsından Anayasa 129’a aykırı olduğunu belirtti; hakimler ve savcıların da bu alana dahil olduğunu ekledi. Buna göre düzenlemenin 657 sayılı Kanun ve 2547 sayılı Kanun ile çeliştiğini savundu.
Öztürkmen, "Bugün yaşamakta olduğumuz 'operasyonlar dönemi'ni yani yürümekte olan CHP'li belediyeleri çökertme planını göz önünde bulundurduğumuzda teklifteki 'diğer kamu görevlileri' ifadesi dikkatimizden kaçmıyor." dedi.
AYM'NİN İPTAL ETTİĞİ MADDE
Anayasa Mahkemesi'nin önceki kararlarında iptal ettiği 2443 sayılı Kanun'un mülga edilen 6. maddesi şu şekildeydi:
"İlgili kurul üyesi veya denetçi, denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan (a fıkrası), görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı anlaşılan (b fıkrası), suç delillerini karartacağı anlaşılan (c fıkrası), kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalması sakınca görülen (d fıkrası) her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilir, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilir."
KARAR