BIST 100 9.774,49 %0.17 Dolar 34,06 %0.06 Euro 37,80 %-0.28 Altın Gram 2.795,55 %0.26 Brent Petrol 72,91 %-0.99 Bitcoin 61.914,98 %2.89
,

Cumhur birlikte, muhalefet ayrı girmenin yollarını arıyor

Türkiye, genel seçimlerin üzerinden 3 ayı aşkın bir süre geçmesine ve yerel seçimlere 7 aya yakın bir süre kalmasına rağmen yerel seçim atmosferine girdi.

Cumhur birlikte, muhalefet ayrı girmenin yollarını arıyor

Ekonomik kriz, dış politika, eğitim, deprem gibi acil konulara rağmen yerel seçim tartışmaları sürerken, Cumhur İttifakı kanadında yer alan AK Parti, MHP, BBP, YRP ve DSP il ve ilçe bazında birlikte girmenin yollarını ararken muhalefet kanadında ise ayrı ayrı girme yöntemleri tartışılıyor. CHP ve İyi Parti’li kurmaylar arasında alt seviyelerde görüşmeler yapılırken Saadet – Gelecek arasında iş birliği formülleri somutlaşıyor.

Ekonomik krizin derinleşerek sürdüğü Türkiye’de, iktidar ve muhalefet kanadında yerel seçim stratejileri tartışılıyor. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Bursa gibi büyükşehirlerde çekişmeli bir yarış geçmesi beklenirken iktidar ve muhalefet bloğunda iş birliği modelleri masaya yatırılıyor.

CUMHUR İTTİFAKI SEÇİMLERE BİRLİKTE GİRMENİN YOLLARINI ARIYOR

Genel seçimler sonrasında ekonomi alanında uygulanan zam politikaları nedeniyle ittifak ortakları tarafından tepki gören AK Parti, yerel seçimlerde iş birliğini sürdürmeyi hedefliyor. Vergi zamları başta olmak üzere Şimşek yönetiminin uyguladığı ekonomi politikaları konusunda BBP ve YRP ile ters düşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere yapılması gereken seyyanen zam konusunda ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile sorun yaşamıştı. Son olarak memur ve memur emeklilerine yapılan zam oranında da ortaklarını memnun edemeyen iktidar, ittifak ortaklarına ocak ayını işaret ediyor. Yıl başında asgari ücret, memur ve emekliler için zam paketleri hazırlayan iktidar, ittifak ortaklarıyla birlikte yerel seçim iş birliği modellerini masaya yatırmaya başladı. AK Parti’nin Ekim ayında yapacağı kongrenin ardından yerel seçim hazırlıklarını üst seviyelere çıkaracak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul, Ankara, Bursa, Mersin, Antalya, Gaziantep gibi illerde partisinin adayına destek bekliyor. 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi milliyetçi oyların öne çıktığı Amasya, Bayburt, Çankırı, Erzincan, Karaman gibi illerde AK Parti’nin bir kez daha MHP’nin çıkaracağı adaylara destek vereceği belirtilirken iki parti arasında iş birliğinin genişletilmesi konuşuluyor. Diğer taraftan AK Parti’nin, Doğu ve Güneydoğu’da bazı ilçeler karşılığında Hüda – Par ağırlıkta olmak şartıyla YRP ile iş birliği yapması beklenirken BBP’nin de iş birliğine dahil edilmesi bekleniyor.

MUHALEFET AYRI AYRI GİRMEYİ TARTIŞIYOR

Genel seçimler sonrası muhalefet bloğunda yaşanan dağınıklığın sürdüğü görülürken CHP kurultay sürecinde ‘değişim’ tartışmalarıyla boğuşurken İyi Parti kanadında ise genel seçim hesaplaşması devam ediyor. Kurultay sürecinde ve son olarak Bursa’da konuşan Genel Başkan Meral Akşener, partisinin seçimlere ayrı gireceğinin mesajlarını vermeye başladı. Diğer taraftan iki parti arasındaki iş birliği modellerinin konuşulması için CHP’nin kurultay sürecini tamamlaması bekleniyor. Cumhur İttifakı’nın seçimlere birlikte girme kararı ile birlikte CHP ve İyi Parti iş birliğinin de sağlanması beklenirken İstanbul ve Ankara’da iş birliğinin adaylar üzerinden yapılması bekleniyor. Diğer taraftan Saadet ve Gelecek partileri arasında formüller somutlaşmaya başladı. Büyük ölçüde Saadet Partili adayların destekleneceği gelen haberler arasında yer alıyor.  İki parti arasındaki iş birliğinin genişlemesi için diğer partiler ile dirsek temaslarının yerel seçimlere yakın bir zamanda yapılabileceği ifade ediliyor.

ALİ EKBER / MİLLİ GAZETE

İlişkili Haberler

Manşetler