,

Coca Cola İsrail'i destekliyor mu?

Coca Cola'nın Türkiye içinde üretim yaptığı, Gazze'de istihdam sağladığı, Coca Cola Türkiye'nin sahibinin TOGG sermayedarı olduğu belirtilerek Coco Cola İsrail'i destelemiyor deniyor. Peki bunlar doğru mu?

Coca Cola İsrail'i destekliyor mu?

Gazeteci Enes Dönmez Coca Cola İsrail'i destekliyor mu? sorusuna yanıt verdi.

Coca Cola İsrail'i destekliyor mu? diye Google'da arattığınızda Coca Cola Türkiye'nin sayfası çıkıyor ve bu sayfada Filistin'deki en büyük işverenlerden biriyiz şeklinde cevap veriliyor.

Coca Cola bugün neden açıktan İsrail'i desteklemiyor?

Peki, işin doğrusu ne? Neden, İsrail deyince ilk akla gelen Coca Cola, bugün İsrail'i diğer şirketler gibi açıkça desteklemiyor?

Anlatalım. 1966 yılında Coca Cola, İsrail ile iş yaptığı için Arap Ligi tarafından boykot edilmiş ve Mısır pazarında yasaklanmıştı. Şirket arabuluculuk yapması için ABD hükümetine başvurmuş ve gizli görüşmeler yapılmıştı. Mısır'ın döviz sorunu yaşadığı 1975 yılında Coca Cola'nın, 10 milyon dolarlık yatırım yapması karşılığında Mısır pazarına dönmesine izin verildi.

Coca Cola Arap Ligi'nin boykotuna rağmen İsrail'de fabrika açtığını duyurmuştu. Ekran görüntüsü İsrail Dışişleri'nden

Bu olaydan sonra Coca Cola, pazar payını kaybetmemek için daha temkinli davransa da İsrail'e doğrudan ve dolaylı desteği devam etti. 1997'de İsrail Hükümeti Ekonomik Misyonu, Arap Birliği'nin İsrail boykotuna uymayı reddetmesinden dolayı onur ödülü verdi.

Coca Cola, 2003, 2004, 2007 ve 2009 yıllarında İsrail-Amerika Ticaret Odası'nın Gold sponsorluğunu yapmıştı. İsrail-Amerika Ticaret Odası, Coca Cola İsrail olarak bilinen İsrail'deki şişeleme şirketi Central Bottling'in başkanı Moshe Wertheim'a Coca Cola'nın desteklerinden dolayı ödül vermişti. Wertheim Mossad'ın efsane ajanı olarak anılıyordu.

2009'da Coca Cola'nın Türk CEO'su Muhtar Kent, Tel Aviv'de bir konuşma yapmış ve Tüm insanların güvenli suya erişebildiği, topluluklarımızın ve komşularımızın refah içinde olduğu bir dünyadır. demişti, Amnesty International'ın raporuna göre o sırada yanı başındaki Gazze'deki suyun %90-95'i kirli ve insan tüketimine uygun değildi!

2015'te Yahudi Derneği ADL, Coca Cola'nın İsrail'e karşı yapılan boykotları onaylamayacağı konusunda garanti verdiğini açıklıyordu.

Coca Cola glokalizasyon denen yerelleşerek küreselleşme'nin kitabını yazmış bir şirkettir.

Sonuç olarak Coca Cola bugün, diğer şirketler gibi açıktan İsrail'e desteğini açıklamıyorsa bu konuda dili yanan ilk küresel şirket olduğu içindir. Coca Cola pazarlamanın ve glokalizasyon denen yerelleşerek küreselleşme'nin kitabını yazmış bir şirkettir. Her Ramazan, en duygusal Ramazan reklamlarının Coca Cola tarafından yapıldığını herkes bilir.

Coca Cola sistemin parçası olan diğer çok uluslu şirketler gibi İsrail'in en eski ve en köklü destekçilerinden biridir. Böyle bir soykırım destekçisi şirketi boykot etmek her insanın ve müslümanın vazifesidir. Sistemi oluşturan şirketleri öğrenmek için hazırladığım videoyu izleyebilirsiniz.

Apple'ın hissedarları kim?

2021 yılındaki rapor, 1,3 milyardan fazla hisseye sahip olan Vanguard Group’un yüzde 7,8’lik bir paya sahip olduğunu ortaya koydu. İkinci sırada ise 1,11 milyar hisse ile şirketin yüzde 6,6’sını oluşturan BlackRock bulunuyor. Apple’ın en büyük üçüncü yatırımcısı ise Berkshire Hathaway oldu. 1 milyardan daha fazla hisse ile teknoloji devinin yüzde 6’lık payına sahip. StateStreet şirketi de önemli bir yatırımcı.

Microsoft'ün en büyük hissedarları da bu 3 büyük şirket: Vanguard, BlackRock ve StateStreet. 

Google, Starbucks, mcdonalds, Burger, Coco Cola, Pepsi, Dominos bu 3 şirkete ait.

Twitter dışından paylaşım yaptığınız büyük sosyal medya siteleri de yine bu 3 şirkete ait. Bu 3 şirket küresel yönetim yatırımı şirketi ve ABD'deki en büyük 500 şirketin yüzde 88'inin en büyük hissedarı. Toplamda 23 trilyon dolardan fazla parayı kontrol ediyorlar ve bu para ABD'nin 1 yıllık üretiminden bile fazla.

Amerikan medyasının yüzde 90'ı bu 3 şirkete ait. NBC, SkyNews, Fox, CNN gibi neredetyse bütün ABD medyasının sahibi bu 3 şirket... Netflix ve Amazon Prime da buna dahil.... Bu şu anlama geliyor. İzlediğin, dinlediğin ve okuduğun herşeyi bu 3 şirket yönlendiriyor

 

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler