,

Burcu Köksal istifa ederse ne olur?

2972 sayılı Kanuna göre Ekrem İmamoğlu'nun istifa etsin dediği CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal istifa ederse, bu istifa dikkate alınmamaktadır ancak Burcu Köksal seçilirse istifası dikkate alınacak ve yerine 2. sıradaki aday belediye başkanı olarak ilan edilecektir.

Burcu Köksal istifa ederse ne olur?

Yerel seçimler "2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanununa" göre yürütülmektedir. Kanunun İkinci bölümünde seçim öncesi işler tek tek açıklanmıştır.

Yine Kanunun 16. maddesi gereğince YSK tarafından kesin aday listeleri açıklanmıştır. 

CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal, "Seçilirsem DEM Partiler dışındaki herkese kapım açıktır" dediği için, CHP İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu tarafından sert bir şekilde eleştirildi. İmamoğlu "kendisine başka bir parti bulsun" dedi.

- Burcu Köksal istifa ederse CHP yerine başka bir aday öneremez

2972 sayılı Kanununa göre kesin aday listeleri açıklandığı için Burcu Köksal'ın istifa etmesi halinde CHP'nin başka bir aday önermesi mümkün değildir.

Kanunun 16. maddesi şu şekildedir:
"Adayların ilanı:
Madde 16 – Adaylık kesinleştikten sonra, ilçe seçim kurulları, bütün adayları oy verme gününden önceki, 20 nci gün ilan eder. Adayların ilanından sonra, adaylıktan istifa, seçim sonuna kadar nazarı itibare alınmaz. Ancak, bu gibiler seçilmiş bulunurlarsa, istifaları hüküm ifade eder ve yerlerine kendilerinden sonra gelenler seçilmiş sayılırlar. Ölüm halinde de aynı şekilde hareket edilir."

- Burcu Köksal istifa ederse ne olur?

Kanunun bu hükmüne Bursu Köksal seçim öncesinde istifa ederse bu istifaı işleme konmayacaktır ama seçilirse istifası işleme konacak ve yerine 2. sıradaki aday belediye başkanı olarak ilan edilecektir.

- 2019'da Afyonkarahisar'da kim ne kadar oy aldı?

2019 seçimlerinde Afyonkarahisar'da Ak Parti yüzde 42,96, İyi Parti yüzde 39,70, MHP ise yüzde 16,27 oy almıştı. CHP ittifak dahikinde İyi Parti adayını desteklemişti. 

2014 seçimlerinde CHP'nin Afyonkarahisar'da aldığı oy ise yüzde 5,26 idi.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ise şu şekildeydi:
Erdoğan: Yüzde 68
İnce : Yüzde 18,89
Akşener: Yüzde 11,66

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler