BIST 100 8.885,01 %0.24 Dolar 34,32 %0.2 Euro 37,24 %-0.35 Altın Gram 3.018,46 %0.07 Brent Petrol 73,11 %0.4 Bitcoin 69.395,01 %0.05
,

Bundan büyük kayıp olur mu?

Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen ‘beyaz göç’e acil tampon şart... Geçen yıl yaklaşık üç bin olan yurt dışına giden hekim sayısının 2023’te dört bine dayanması bekleniyor. Bazı Avrupa ülkelerinin yıllık mezun sayısına denk gelen yetişmiş insan kaybı sağlık sistemini tehdit ediyor.

Bundan büyük kayıp olur mu?

UZMAN HEKİMLER ARTIK DAHA ÇOK BAŞVURUYOR

Sağlıkta şiddet, beş dakikada muayene, yetersiz maaş ve ağır çalışma şartları nedeniyle dış hatların yolunu tutan doktorların sayısı ürkütüyor. 2022’de Türk Tabipleri Birliği’ne ‘İyi Hal Belgesi’ için başvuru yapanların sayısı 2 bin 685 olarak açıklandı. Geçmişte yeni mezun ve pratisyen ağırlıklı başvurular yapılırken son dönemde uzman hekim başvurularında artış yaşandı. Batılı başkentler de Türk doktorları ülkelerine çekmek için teşvik paketleri açıklamaya başladı.

FAKÜLTELER 15 BİNDEN FAZLA MEZUN VERİYOR

Türkiye’deki 128 tıp fakültesinden yılda 15 binden fazla mezun verilirken İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, yurt dışına giden hekim sayısının bu yıl 4 bine ulaşmasını beklediklerini söyledi. “Bu kadar hekim kaybı Türkiye gibi bir ülke için ağır bir insani sorun” diyen Kaynak “Hollanda, Belçika gibi ülkelerde tıp fakültesi sayısına eşit miktarda tıp fakültesini biz batıya hekim göndermek için çalıştırıyoruz. Çok büyük bir insani yıkım” ifadesini kullandı.

20 TIP FAKÜLTESİ AVRUPA’YA ÇALIŞIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Giderlerse gitsinler” çıkışı sonrası “Yuvanıza dönün” çağrısı yaptığı doktorlardan 2 bin 685’i geçen yıl iyi hal belgesi talep etti. Ağır çalışma şartları, düşük maaş ve şiddet sarmalından çalışamaz hale gelen hekimlerin göçü 2023’te de devam etti. Bu sayı seçimlerin yapıldığı 15-31 Mayıs arasında 144’e yükseldi. Son dönemde çok sayıda tıp fakültesinin açılmasıyla sayıları 128 bulan bu fakülteler her yıl 15 binden fazla mezun veriyor. Ancak Türkiye’nin OECD ortalamasını yakalayabilmesi için en az 80 bin doktora ihtiyacı bulunuyor. Durum böyleyken doktor göçünün önüne geçilmesi hayati önem taşıyor. Ancak bir taraftan Almanya, Kanada gibi ülkeler yabancı sağlık çalışanlarını ülkeye çekmek için teşvik programları açıklıyor.

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, yurt dışına giden hekim sayısındaki artışı değerlendirdi. Geçen yıl Türkiye’den 3 bin hekimin yurtdışına gittiğini belirten Kaynak, bu yıl bu rakamın 4 bine ulaşmasını öngördüklerini söyledi. Kaynak, şunları söyledi: “Türkiye’de son yıllarda çok hızlı bir şekilde hekimlerimizin yurt dışına göç ettiklerini görmekteyiz. Geçen yıl içerisinde yaklaşık 3 bin rakamını telaffuz ediyor idik bu sene ilk altı aylık dönem içerisinde bu bin 500’e yaklaştı. İkinci dönemde bunun 4 bine doğru evrileceği düşüncesindeyiz. 4 bin hekimini kaybetmek Türkiye gibi bir ülke için son derece ağır bir insani sorundur. Önce onu vurgulayın. Çünkü ortalama olarak bir tıp fakültesinin kontenjanını yüz elli hadi bilemediniz iki yüz diye saydığımız takdirde 4 bin rakamı yirmi tane tıp fakültesi mezununa tekabül eder. Bugün Hollanda gibi Belçika gibi ülkelerde tıp fakültesi sayısına eşit miktarda tıp fakültesini biz batıya hekim göndermek için çalıştırıyoruz demektir. Ve bu eğitim çok pahalı bir eğitimdir. Dolayısıyla hem maddi ama özellikle manevi olarak tıp fakültesinin mezuniyetine kadar yetiştirmiş olduğumuz kişiler ve hatta bunların bir kısmı da uzman bir kısmı kariyer sahibi insanları bizim ülkeden kaçırıyor olmamız çok büyük bir insani yıkımdır.”

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler