Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, geçtiğimiz günlerde “Dünyada bu kadar öğretmen kamu tarafından fonlanmıyor” sözleri tepki çekti. Bakan Tekin’e, hem ücretli öğretmenler hem de özel sektör öğretmenleri tepki gösterirken, halihazırda ücretli öğretmenler asgari ücretin altında çalıştırılmaya devam ederken, özel sektör öğretmenleri ise piyasada terk edilmiş vaziyette. Bunlara ek olarak ise her sene binlerce yeni öğretmen adayı mezun olmaya devam ediyor.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, “Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar büyük öğretmen kitlesi kamu tarafından fonlanmıyor” sözleri eğitimcilerin tepkisini çekti. Öğretmenlerin gerçekleri ise bu sözleri yalanlıyor. Kadrolu öğretmenler yoksulluk sınırının altında, özel sektör öğretmenleri asgari ücret hatta daha altına, ücretli öğretmenler ise piyasaya terk edilmiş vaziyette çalışmaya devam ediyor. Bunlara ek olarak ise her sene yeni öğretmen adayları mezun edilmeye devam ediyor.
ÖĞRETMENLER, AÇIKLAMA İLE GERÇEKLER ARASINDAKİ FARKA DİKKAT ÇEKTİ
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son zamanlarda yaptığı açıklamalar ile dikkat çekmeye devam ediyor. En son AK Parti Erzurum İl Başkanlığının düzenlediği bayramlaşma töreninde öğretmenlere yönelik açıklama ise eğitimciler tarafından tepki ile karşılandı. Bakan Tekin, “Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 30'lu 40'lı rakamlardan şu an 13-14'lere düşmüş durumda. Dünyanın hiçbir tarafında bu kadar büyük bir öğretmen kitlesi, kamu tarafından fonlandırılmıyor” sözleri ile öğretmenler tepki gösterdi. Öğretmenler, gerçekler ile söylenen arasındaki farka dikkat çekti.
“EĞİTİM ALANININ ÖZELLEŞTİRİLECEĞİ VE ATAMALARIN DURACAĞI MESAJI İÇERMEKTEDİR”
Fonlama kavramının bir kişiye veya kuruma destek amacıyla verilen ödeme olduğuna dikkat çeken Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Umut Erkurt, öğretmenlerin yaptıkları işin karşılığını aldığını belirtti. Erkurt, fonlama açıklamasının tam bir fecaat olduğunu kaydederek, “Fonlama sözü eğitim alanının tamamen özelleştirileceğini, öğretmen atamalarının da durdurulacağına ilişkin mesaj içermektedir. Bu açıklama birtakım sorulara neden olmaktadır, bu kadar fakülte neden açıldı? Bu kadar öğrenci neden bu okullara alındı? Neden mezun edildi? Neden bu gençler heba edildi? Bakan son zamanlarda birçok açıklama ile özel sektör öğretmenlerinin tepkisini çekti. Bakan Tekin, özel okulların bir ticari işletme olduğunu ücret politikasına karışamayacaklarını ifade etmişti. Ancak kendi müsteşarlığı döneminde özel sektör öğretmenlerine yönelik olan taban maaş düzenlemesi kaldırılmıştı” diye konuştu.
“BU DÜZEN İÇERİSİNDE ÜCRETSİZ ÖĞRETMENLER HÂLÂ GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRILIYOR”
İktidarın ücretli öğretmenler ile ilgili çözüm bulamadığını ifade eden Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy, Bakan Tekin’e çözüm çağrısında bulunarak, “Bakan hocamız müfredat yerine bu kafa yapısını değiştirip Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden ücretli öğretmenler üzerine bir çözüm bulmalıdır. Ücretli öğretmenler hâlâ asgarî ücret altında maaş ve güvencesiz çalışıyorlar. Emektar ücretli öğretmenlerin durumu zaten içler acısı. Emekli dahi olamadılar. Atamaları da verilmedi. Bu arkadaşlarımızın vebali sorumluların yakasındadır. Bütün alanlarda yapılan çalışmalar ücretli öğretmenler üzerine hâlâ yapılmamaktadır. Haziran ayı yine çıkış verilen ücretli öğretmenlerin ne işsizlik maaşı ne de SGK ödenekleri tam yatmıştır. Ücretli öğretmenler bu ay en fazla 8 bin lira maaş almışlardır. Ücretli öğretmenler yine sahipsiz kalmıştır. Bu düzen içinde ücretli öğretmenler hâlâ güvencesiz çalıştırılıyor ve mağdur ediliyor. Buna bir an evvel çözüm bulmak gereklidir” dedi.
Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete