,

Bağ-Kur'lu 4500-7200 günle emekli olabilecek

Yeni emeklilik sistemi geliyor. Bu düzenleme seçimden sonra ilk çıkarılacak yasalar arasında yer alıyor. Buna göre Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlenecek, 9000 gün olan prim şartı 7200 güne inecek. Öte yandan kısmi emeklilik şartları da değişecek buradaki primler yeniden düzenlenecek. Böylece 1 milyon küçük esnaf 5 yıl erken emekli olabilecek. Son 3,5 yıl kuralı da değişecek. Peki isteğe bağlı sigortalılar için şartlar ne olacak? İşte SSK, Bağ-Kur yeni emeklilik sistemi şartları ve tüm detaylar...

Bağ-Kur'lu 4500-7200 günle emekli olabilecek

2023 Genel Seçimleri sonrası yapılacak ilk düzenlemeler arasında gösterilen SSK, Bağ-Kur'lu için primleri eşitleyecek yeni sistem için Başkan Recep Tayyip Erdoğan müjdeyi verdi. Erdoğan'ın yeni emeklilik sistemi için verdiği bu müjde sonrası milyonlarca esnaf büyük sevinç yaşadı.

5 YIL ERKEN EMEKLiLiK FIRSATI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan 1 milyon küçük esnafı sevindiren emeklilik düzenlemesi için müjdeyi verdi. Başkan Erdoğan, "Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SGK'lılarla eşitleyerek 7200 güne indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnaf faydalanacak" açıklamasını yaptı. Seçimlerden sonra ilk çıkartılacak yasalardan olacak düzenleme ile bundan sonra Bağ-Kur'lular emeklilik için 9000 gün (25 yıl) yerine 7200 gün (20 yıl) prim ödeyerek emekli olabilecek. Yani burada 5 yıl erken olma fırsatı doğacak.

EYT'LİLER DE FAYDALANACAK

Yeni emeklilik düzenlemesi ile EYT'li olup 9000 günü tamamlayamamış olan Bağ-kur'lular için de erken emeklilik anlamına gelecek. 7200 günü tamamlayan Bağ-Kur'lular EYT kapsamında hemen emekli olabilecek.

KISMİ EMEKLİLİK İÇİN DE PRİM GÜNÜ DÜŞECEK

Prim eşitliğinin sağlanması sonrasında Bağ-Kur'da 5400 gün olan kısmi emeklilik de SSK ile eşitlenerek 4500 güne düşecek. Şu anda Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı sigorta ödeyenler en az 15 yıl yani 5400 gün prim ödemek zorunda. SSK'da ise kısmi emeklilik şartları 25 yıl ve 4500 gün olarak uygulanıyor.

Eşitlik sağlandığında Bağ-Kur'lular açısından da kısmi emeklilik şartları 25 yıl 4500 güne inecek. Ayrıca iki kurumda da çalışanlar açısından son 3.5 yılda 1261 gün çalışma zorunluluğu da ortadan kalkmış olacak.

Mevcut durumda bir Bağ-Kur'lunan SSK'dan emekli olabilmesi için son 7 yıllık sigortalılık süresinde 3.5 yıl yani 1261 gün 4A (SSK) olarak çalışması gerekiyor.

İki kurum arasında prim farkı kalmadığında böyle bir zorunlulukta ortadan kalkacak. Sigortalı hangi kurumdan olursa olsun 7200 günü tamamladığında emekli olabilecek.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN MÜJDESİ SONRASI BÜYÜK SEVİNÇ

Konuyla ilgili açıklama yapan TESK Başkanı Bendevi Palandöken EYT düzenlenmesinden faydalanamayan çok sayıda esnaf ve sanatkarın beklentilerine yönelik olarak SSK'lı çalışanlar ile birlikte esnafın çalışma gün sayısının 7200 güne eşitlenmesi haberinin sevindirici olduğunu belirterek, "Esnaf ve sanatkarımızın prim gün sayısının SSK'lılarla eşitlenerek 7200 güne inmesi talebimizin olumlu yönde karşılık bulması tüm esnaf ve sanatkar camiamızda sevinçle karşılandı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a camiamız adına teşekkürlerimi sunuyorum. Karar ile anayasanın eşitlik ilkesindeki adaletsizlik ortadan kaldırılmış oldu" dedi.

Kaynak : Sabah Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler