BIST 100 9.724,49 %-0,42 Dolar 35,17 %0,30 Euro 36,73 %0,74 Altın Gram 2.968,39 %1,31 Brent Petrol 72,92 %0,08 Bitcoin 97.158,49 %0,62
,

Avukata 20 milyon liralık dolandırıcılık fezlekesi

TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu avukatı B. G., 7 yıllık süreçte icra dosyaları üzerinden kurumu yaklaşık 20 milyon lira dolandırdığı iddiasıyla tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından hazırladığı fezlekeyi, kovuşturma izni talebiyle Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

Avukata 20 milyon liralık dolandırıcılık fezlekesi

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu hukuk müşaviri, kurum avukatlarından B. G. hakkında, fon ödemeleri sonucu açılmış icra dosyaları kapsamında gerçeğe aykırı düzenlediği görev avans makbuzları ile kurumu yaklaşık 20 milyon lira dolandırdığı iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Söz konusu ödemeler, icra davalarını kapsayan mahkeme kayıtları ve şüpheli avukatın gerçeği aykırı şekilde hazırladığı iddia edilen 48 ayrı ödeme makbuzu da savcılığa sunuldu. Savcılığın talebi üzerine Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesi üzerine avukat B. G., ifadeye çağrıldı.

KURUMA YOLSUZLUK SUÇLAMASI

Suçlamaları kabul etmeyen B. G., 17 yıldır kurumda avukat olarak çalıştığını belirterek, "Soruşturma dosyasına ilişkin fon davaları 1998 yılana kadar gitmektedir. Müşteki kurum, Karayolları Trafik Kanunu’nun 131’inci maddesi gereği ülke çapında basılı kağıtlar ile araç plakalarının üretim, dağıtım, satış ve basımı ile yetkilendirilmiş bir kuruluştur. Buradan elde edilen gelirin yüzde 60'ı ilgili yılı takip eden yılın şubat ayının sonunda İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı'na yatırılmaktır. İçişleri Bakanlığı'nca yapılan denetlemeler sırasında bakanlığa ödenecek rakamların daha düşük çıkması için müşteki kurumun kanunda gider olarak gösterilmemesi gereken şeyleri de gider göstermek suretiyle eksik ödeme iddiasıyla kuruma karşı fon davası denilen bu davalar açılmaktadır. Ben bu davaları 2012 yılından itibaren takip etmeye başladım. Açılan bu davaların ilki dışında diğerleri aleyhe sonuçlandı. Buna rağmen hesaplama yöntemini değiştirmeyen müşteki kurum aleyhine çok sayıda dava açılmaktaydı. Kurum 2019 yılında eski muhasebe müdürünün ihbarı üzerine yolsuzluk iddiasıyla soruşturma geçirmişti" dedi.

'HER KURUŞUN DENETİMİ YAPILMAKTADIR'

Yaptığı tüm işlemlerin kurum başkanı ve hukuk müşavirinin bilgisi dahilinde olduğunu belirten avukat B. G, "İcra dosyaları kapsamında talep ettiğim avans evrakları karşılığında alınan para, haftalık ve aylık olarak talimatlandırılarak çift imza ile bankaya bildirilmektedir. Bana verilen talimatlar doğrultusunda talep evrakları tarafımca düzenlenmektedir. Ödeme için çift imza olmak zorundadır. Her 3 ayda bir denetim kurulundan, her yıl yeminli mali müşavir onayından, her 4 yılda bir genel kuruldan geçmektedir. Yani her kuruşun denetimi, yeminli mali müşavirler, hukukçular ve bağımsız denetçilerce belli periyotlarla yapılmaktır. İade avans ve görev avans makbuzları ile sunulmuş olan ilgili icra daireleri tarafından düzenlenmiş olduğu belirtilen tahsilat makbuzlarını ben düzenlemedim" diye konuştu. 

B. G.’nin avukatı Bülent Turan Gündüz de yapılan tüm işlemlerden herkesin haberdar olduğunu, soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunacaklarını belirterek, "Müvekkilim itiraf hem de beyanlar içeren belgeler hazırlamaktadır. Biz de suç duyurusunda bulunacağız. İddialar ahlaki olmayan bir yapının müvekkilim vasıtasıyla aklanmasına yöneliktir" dedi. 

BAKANLIKTAN KOVUŞTURMA İZNİ TALEBİ

Savcılık, ifadelerin ardından şüpheli avukat . G’yi tutuklanması istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti. B. G. tutuklanırken, savcılık da kovuşturma izni talebiyle hazırladığı fezlekeyi, Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlığın kovuşturma izni vermesi durumunda B. G., 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından ağır ceza mahkemesinde yargılanacak. 

Kaynak : DHA

İlişkili Haberler

Manşetler