,

Asgari ücrete zamda karar yarın belli olabilir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücretin yarın açıklanabileceğini aktardı.

Asgari ücrete zamda karar yarın belli olabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücrete ara zam yapılması konusunda verdiği talimatın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret komisyonu ile hızla toplantı kararı aldı.

Ankara'da gerçekleştirilecek toplantı öncesi Bakan Vedat Bilgin, önemli bir açıklama yaptı.

"Çalışmaların yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum"

Bakan Bilgin, asgari ücret konusunda kararın 30 Haziran'da alınabileceğini söyledi.

Çalışmalar yarın tamamlanacak

Vatandaşın enflasyona karşı konunacağını ifade eden Bilgin'in konuşmasında öne çıkanlar:

"Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi koruyacak bir adım atacağız. Enflasyon her şeyden önce gelir dağılımını bozuyor. Asgari ücret, üzerindeki gelir gruplarının da ücretlerinde pozitif etki yapacak bir unsurdur. Türkiye'de emekçilerin örgütlenme oranı yüzde 13'tür. Bu çok ciddi bir sorun. Türkiye'nin emekçileri örgütlenmediği zaman ücretler asgari ücret düzeyine sıkışmaktadır. Örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan zihniyetle mücadele etmeliyiz. Bugün başlattığımız komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum. Bugünkü negatif etkiye karşı sorunları sadece aşmayacağız bir sosyal transfer de yapmış olacağız."

Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan duyuracak

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nin dönüşünde asgari ücret konusundaki müjdeyi duyuracağını söylemişti.

-------------

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'ndaki toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer alıyor.

Toplantıda, işçi kesimi adına TÜRK-İŞ, işveren kesimi adına TİSK asgari ücrette yapılacak artışa dair görüş ve önerilerini sunacak.

Mevcut asgari ücret net 4 bin 253 lira

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı

İlişkili Haberler

Manşetler