Erdoğan SÜZER - Yüzde 43.93’lük yeniden değerleme oranı (YDO) indirime gidilebileceğinin ilk işareti Merkez Bankası’ndan geldi. Bankanın son enflasyon raporundaki risk tablosunda, ‘yönetilen yönlendirilen fiyatlar’ olarak da ifade edilen vergi zamlarında ‘belirlenecek oranın’ enflasyonu aşağı çekebileceği mesajı verildi. Bu ifade, Merkez’in indirimle ilgili önceden bilgi aldığı şeklinde yorumlandı. İkinci işaret ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçede yaptığı, “Yönetilen ve yönlendirilen fiyatları bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleyeceğiz’ sözlerinden geldi.
Cumhurbaşkanı’nın vergi ve harçlara yapılacak zammı yüzde 50, Motorlu Taşıtlar Vergisi zammını da yüzde 80 indirme yetkisi bulunuyor. Ceza zamlarında ise yetki kullanılamıyor. Yetki yüzde 50 indirimli kullanılırsa vergi zamları yüzde 21.97’ye kadar düşürülebilecek.
Asgariye yüzde 30’lu zam
İktidar, enflasyonu 2025 sonunda yüzde 21’e düşürebilmek için adeta asgari ücret zammına sarıldı. İktidarın ‘hedefle uyumlu’ olarak değerlendirdiği en uygun zam ise yüzde 30’lar civarında bir oran. Yüzde 30’un bir miktar altı ve bir miktar üstündeki oranın enflasyon hedeflerini zora sokmayacağı düşünülüyor. Bu da iktidarın yeni asgari ücreti 22 bin ila 23 bin lira arasında bir tutarda belirlemeye çalışacağını işaret ediyor.