,

Ameliyatsız ve hekimsiz günler kapıda (mı?)

TUS yerleştirme sonuçlarına göre Pediatri, Kadın Doğum ve Cerrahi gibi uzmanlık alanlarını mezun hekimler tercih etmedi, kontenjanlar boş kaldı. Hekim göçünün alarm verdiği süreçte KARAR'a konuşan TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, "Böyle giderse önümüzdeki yıllarda ne hastalarımızı ameliyat edebilecek bir cerrah, ne de çocuklarımızı muayene edecek hekim bulacağız" uyarısında bulundu. Dr. Ökten, bölümlerin tercih edilmeme sebebini sağlıktaki şiddete ve ekonomik koşullara bağladı.

Ameliyatsız ve hekimsiz günler kapıda (mı?)

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarına göre Pediatri ve Kadın Doğum gibi uzmanlık alanlarını yeni mezun hekimler tercih etmedi, kontenjanların çoğu boş kaldı. Özellikle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri), Kadın Doğum, Beyin Cerrahisi ve Kardiyovasküler Cerrahi gibi kritik branşlarda personel açığının arttığını belirten Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten bu durumun nedenlerini KARAR'dan Merve Şişman'a anlattı.

BAKANLIK SORUNLARI 'TAM OLARAK' DEĞERLENDİREMEDİ

Dr. Ökten, bakanlığın sorunları tam olarak değerlendirmediğini, randevu sürelerinin uzunluğunu ve hekim sayısının yetersizliğini nedenler olarak gösterdiğini aktardı. Ancak, sorunun temelinde çalışma koşulları, ekonomik sıkıntılar ve şiddet olduğunu vurgulayan Ökten, bakanlığın bu sorunlara etkili çözümler getirmediği takdirde hekim kontenjan sayısının artırılmasının yetersiz kalacağını savundu.

Türkiye'de hekimlerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ökten, ilgili bakanlığın sorunları yeterince değerlendirmediğini ve çözüm önerilerine yeterince odaklanmadığını ifade etti.

Hekim sayısının artırılmasının tek başına çözüm olmadığını, sorunların temeline inilmesi gerektiğini anlatan Ökten bu durumun yeni bir sorun olmadığına vurgu yaptı. Dr. Ökten konuyu KARAR'a şu sözlerle özetledi: "Bu aslında yeni bir sorun değil, bir süredir var olan bir sorun. Özellikle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) branşında. Kadın Doğum, Beyin Cerrahisi, Kardiyovasküler Cerrahi gibi branşlarda yaşanılan bir sorun."

BAĞCILAR, İSTANBUL HASEKİ, ŞİŞLİ ETFAL...

Özellikle İstanbul'daki eğitim hastanelerindeki durumun endişe verici olduğuna dikkat çeken Dr. Ökten, "Bağcılar, Ümraniye, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesindeki hiçbir kadro tercih edilmemiş. Yine Kartal Şehir Eğitim Araştırma hastanesinde 15 kişilik kadronun ikisi, Şişli Etfal’de de 15 kadronun 3’ü tercih edilmiş" şeklinde konuştu.

TERCİH EDİLMEME NEDENİ: TAZMİNAT DAVALARI, ARTAN ŞİDDET

Hekimlerin çalışma koşullarının zorluğuna da değinen Dr. Ökten, nöbetlerin ağırlığı, ekonomik tatminsizlik ve artan şiddet vakalarının mesleklerini tercih etmek isteyenleri caydırdığını belirtti. Özellikle yeni doğan ve çocuk hekimlerinin ciddi tazminat davalarıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Dr. Ökten, bu durumun da tercih edilmeme sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten hekim göçüne vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Böyle giderse önümüzdeki yıllarda ne hastalarımızı ameliyat edebilecek bir cerrah, ne de çocuklarımızı muayene edecek yetkin bir çocuk hekimi bulacağız"

 

İlişkili Haberler

Manşetler