Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde dün saat 18.15 sıralarında yer altında patlama meydana geldi. Patlama sonrası hayatını kaybeden işçi sayısını Cumhurbaşkanı Erdoğan 41 olarak açıkladı.
Sayıştay'ın, patlama meydana gelen Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden işletmesine yönelik 2019'da "ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor " uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.
O raporda yazanlar:
TTK çıkan haberleri yalanladı
Türkiye Taşkömürü Kurumu ise iddialara ilişkin açıklama yaptı. 'Eksi kotlarda yüksek metan gazı' ve '2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu' içerikli haberlere yalanlama geldi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun açıklaması
"Bazı basın yayın organlarında yer alan 'Eksi kotlarda yüksek metan gazı' ve '2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu' içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur. 2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde, kömürün içerisinde yer alan metan gazı, "Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi" şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır."
Maden kimin çıktı?
Patlamanın meydana geldiği madenin ise Mehmet Hattat’ın sahibi olduğu Hattat Enerji ve Maden A.Ş’ye ait olduğu ortaya çıktı.
2005 yılında alınmış
Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş internet sitesinde, patlama yaşanan maden ocağının 2005 yılında TTK'dan rödevans (imtiyaz) anlaşması ile alındığı belirtiliyor.
Mehmet Hattat'ın serveti
Forbes, 2018 yılında Mehmet Hattat’ın 1.4 milyar dolarlık serveti olduğunu açıklamıştı.
Hattat Holding'in sitesinde yer alan açıklama şu şekilde:
Amasra Taşkömürü Projesi
Genel
HATTAT ENERJİ VE MADEN A.Ş’nin enerji sektöründe birçok yatırımı mevcuttur. Bunlardan en önemlisi şu anda Türkiye’de ve Avrupa’da devam etmekte olan en büyük kömür madeni projesi olan Amasra Taşkömürü Projesi’dir. Proje sahası Türkiye’nin kuzeyinde Zonguldak Taşkömürü Havzası’nda yer almaktadır. 1 milyar ton jeolojik kaynağa sahip olan sahanın madencilik haklarını 2005 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan rödevans anlaşmasıyla alınmıştır.
Bölge Jeolojisi
Bölgede kömür taşıyan katmanlar, (aşağıdan yukarıya): Alacaağzı Formasyonu (Üst Vizeen-Namuriyen yaşlı), Kozlu Formasyonu (Üst Namuriyen-Vestfaliyen A yaşlı) ve Karadon Formasyonu (Vestfaliyen B, C, D yaşlı ) olmak üzere üç birime ayrılmıştır.
Arama Çalışmaları
Daha önce MTA tarafından 1956 yılında başlatılan ve 2000 yılına kadar sürdürülen arama çalışmaları Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş. tarafından devam ettirilmiş olup sahada günümüze kadar 260 adet derin sondaj tamamlanmıştır. Arama çalışmalarına 6 adet derin sondaj makinesi ile devam ettirilmektedir. Arama çalışmalarında elde edilen verilerden yola çıkarak kaynak ve rezerv hesaplama çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalarda JORC-koduna uygun olarak 850 milyon ton ekonomik rezerv tespit edilmiş, devam eden ve edecek sondajlar ile bu rakam 1 Milyar Ton’u aşması beklenmektedir.
Hazırlıklar
Ana hazırlıkların ilk aşaması olan kuyu açma çalışmaları kapsamında 3 adet kuyu açılması işi tamamlanmıştır. Kuyuların derinlikleri; 570m, 700m ve 730mdir. Kuyuların faydalı çapları 8 metredir.
Ayrıca, ana hazırlıkların kapsamında, yüzeye yakın üretim panolarına ulaşmak için 2 adet ve derin kotlardaki üretim panolarına ulaşmak için 3 kuyudan 24 metrekare kesit ile 25 km galeri açılmış, üretim panolarına hazırlıklar devam etmektedir.
Batı sahasında 7 damar, Doğu Sahasında 5 damar ve Güneydoğu Sahasında 2 damar için hazırlık planları yapılmıştır.
Üretim
Bu projede üretim, tam mekanize dönümlü uzunayak madenciliği kullanılarak yapılacak olup hedeflenen yıllık üretim miktarı 5 milyon ton/yıl olup, hedef 10 Milyon ton/yıl olarak hedeflenmektedir.