,

Ali Yalçın ve Önder Kahveci'den maaş zammı açıklaması

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın ile Kamu Sen Başkanı Önder Kahveci, açıklanan enflasyon oranlarına yönelik açıklamada bulundular

Ali Yalçın ve Önder Kahveci'den maaş zammı açıklaması

TÜİK Başkanlığı bugün Mayıs ayı enflasyonunu yüzde 2,98 olarak açıklamıştır. Bu orana göre Temmuz'da oluşan enflasyon farkı yüzde 26,15'tir.

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın ile Kamu Sen Başkanı Önder Kahveci, açıklanan enflasyon oranlarına yönelik açıklamada bulundular

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın'ın açıklaması

1- TÜİK tarafından Mayıs Ayı enflasyonunun %2,98, yıllık enflasyonun %73,50 olarak açıklanmasıyla birlikte; Ocak-Mayıs enflasyonu %35,64 ve enflasyon farkı ise %26,18 olarak gerçekleşti.

2-Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon ve döviz kuru beklentilerini yukarı yönlü güncellerken,hissedilen enflasyon neredeyse her ay beklentilerden daha yüksek şekilde karşımıza çıkıyor.Resmedilen ve hissedilen tartışmasına girmeden bir kez daha ‘alım gücümüz yükseltilmeli’ diyoruz.

3-Özellikle gıda, akaryakıt ve konut enflasyon rakamları büyürken kamu görevlilerinin geçim sıkıntısı da büyüyor. Yükselen enflasyon rakamları; kamu görevlilerinin cüzdanlarını yakarken “Eşel Mobil Sistemi”nin uygulanmasının gerektiği de her geçen gün daha fazla hissediliyor.

4-Diğer taraftan dünya çapında yaşanan ekonomik krize rağmen hızla büyüyen, ihracat rakamlarını artıran, geleceğe dair umutlarımızı koruyan Türkiye; sabit gelirlilerin maaş/ücretlerini de hak ettiği seviyeye yükseltecek, alım gücü kayıplarını telafi edecek güce sahiptir.

5-Bilhassa bu ve benzeri enflasyonist dönemlerde, başta kamu görevlilerimiz olmak üzere tüm sabit gelirlileri enflasyon korkusundan uzaklaştıracak, hayat pahalılığından kurtaracak ve rahat bir nefes aldıracak ‘Eşel Mobil Sistemi’ zaman kaybedilmeden uygulamaya konulmalıdır.

Kamu Sen Başkanı Önder Kahveci'nin açıklaması

1. Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre mayıs ayında mal ve hizmet fiyatlarına ortalama %2,98 zam geldi. Beş aylık enflasyon toplamda %35,6 oldu. Yılbaşında memur ve emeklilerin maaşlarına 6 ay için %7,5 zam yapılmıştı.

2. Beş ayda memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın çok daha üzerinde enflasyon oluştu. Zaman memurların aleyhine işlemektedir. Ocak-Mayıs arasında maaşlar resmi olarak 28,1 puan yani, 1.918 TL erimiştir. Alım gücündeki bu azalma cebimize daha yüksek oranlarda yansımaktadır.

3. Gıda, akaryakıt, ulaşım, ısınma gibi giderlere açıklanan enflasyonun da üzerinde zam geldiği bu günlerde ailenin aylık harcaması da normalin üzerinde artmaktadır.

4. Bu durum 6 ay sonra ödenecek enflasyon farkıyla telafi edilebilir olmaktan öteye geçmiş, daha farklı tedbirler gerektiren bir sorun haline gelmiştir.

5. Gerek maaşlardaki erime gerekse 2022 yılının geri kalanında beklenen enflasyon dikkate alınarak kamu çalışanlarına tatminkâr ve ekonomik gerçeklere uygun bir uygulamaya geçmemiz gerekmektedir.

6. Bu nedenle ortaya çıkan erimeyi zamanında telafi etmek adına, mahsuplaşma için 6 ay beklenmeden, her ay ortaya çıkan fark maaşlara yansıtılmalı ve üzerine refah payı ilave edilerek kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmeyeceği sözü hayata geçirilmelidir.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler