BIST 100 8.868,71 %2.48 Dolar 34,23 %0 Euro 37,03 %-0.08 Altın Gram 3.017,97 %0.86 Brent Petrol 75,03 %1 Bitcoin 66.950,99 %0.65
,

AİHM’den TMMOB’ye ikinci ret

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ilgili açtığı davalarda verilen mahkeme kararlarının ‘uygulanmadığı’ gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yolunu tuttu. AİHM’in dosyayı kabul etmesi üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Anayasa Mahkemesi ders alsın. Onların reddettiği başvuruyu AİHM kabul etti” şeklinde algı yaptı. Ancak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Karakuş’a kötü haber geldi. 2021 yılında ve son olarak 2024 yılında AİHM’in verdiği iki kararda da TMMOB’nin başvuruları reddedildi. AİHM kararında ayrıca TMMOB’nin görevi dışında hareket ettiği vurgulandı.

AİHM’den TMMOB’ye ikinci ret

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan adına, 2015 yılında Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinde yürütülen projelerle ilgili açtığı davalarda verilen mahkeme kararlarının ‘uygulanmadığı’ gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu. AİHM’de 46514/15 numarasıyla dosya açıldı ve ilgili bütün ulusal mahkeme karalarını istendi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AOÇ alanlarıyla ilgili 60’ın üzerinde dava açtı. AİHM’den Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne gönderilen yazıda, başvurunun ilk değerlendirmeyi geçtiği ve kabul edildiği belirti. Yazıda, başvurunun, iletilen bilgi ve belgeler ışığında mahkemeye sunulacağı vurgulandı. Mahkeme’nin gerekli görmesi halinde başvurucuların da Mahkeme önüne çağrılabileceği belirtildi. Yazıda, “Ayrıca başvurunuzla ilgili önemli gelişmeleri en kısa süre içinde bildirmeniz ve gerekli tüm ulusal mahkeme kararlarını göndermeniz gerekmektedir” denildi. AİHM’den gelen yazı üzerine Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Anayasa Mahkemesi ders alsın. Onların reddettiği başvuruyu AİHM kabul etti, dosyayı görüşecek. AİHM, bu kararıyla Anayasa Mahkemesi’ne ders vermiştir” şeklindeki açıklamalarıyla zafer kazandıklarını ilan etti.

AİHM’DEN TMMOB DERS NİTELİĞİNDE CEVAP

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası’nın başvurusuna AİHM’den ders niteliğinde cevap geldi. AİHM’in 2021 yılında yaptığı inceleme sonucunda TMMOB’nin kuruluşuna ilişkin kanunun, TMMOB ve başvuran Oda da dâhil olmak üzere şubelerinin amaç ve yetkilerini açıkça ve sınırlı bir şekilde sıraladığını gözlemlendiği belirtilerek odanın amacının, mimarlık veya mühendislik mesleğinin örgütlenmesi veya mesleğin devlet organları önünde temsil edilmesi ile sınırlı olduğu kaydedildi. Başvurunun odanın kanunda belirtilen amaçları ile pek ilgili olmadığı kanaatine varan AİHM, Ankara Mimarlar Odası görevlerinin dışında kaldığı hareket ettiğini belirterek başvurunun, kabul edilemez olduğuna karar verdi.

2024 YILINDA YAPTIKLARI BAŞVURUDA REDDEDİLDİ

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, “Atatürk Orman Çiftliği alanına sistematik olarak zarar verdiğini ileri sürdüğü” şeklindeki şikayetine ise AİHM, talebi oy birliği ile kabul etmedi. Talebin oybirliğiyle kabul edilemez olduğuna dair karar 4 Temmuz 2024’te yazılı olarak tebliğ edildi.

Kaynak : Sabah Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler