BIST 100 9.602,15 %-2,09 Dolar 36,42 %0,38 Euro 38,14 %-0,05 Altın Gram 3.438,14 %0,27 Brent Petrol 74,42 %-2,68 Bitcoin 96.749,74 %1,49
,

Afetlere hızlı müdahale için yeni adım: Uzak otele itfaiye şart

78 kişinin can verdiği Grand Kartal faciası, yangın tedbirlerini yeniden gündeme getirdi. Belediyelerin araç gereç sayıları artırılacak. Ormanlık bölgelerdeki yangınlar için hava ve kara taşıt kapasiteleri yükseltilecek. Belirli bölgelere lojistik depolar yapılarak malzeme stoklanacak.

Afetlere hızlı müdahale için yeni adım: Uzak otele itfaiye şart

Bolu Kartalkaya’daki yangın faciası sonrasında, bölgede neden itfaiye araçlarının bulunmadığına yönelik tartışmalar devam ederken, afet anında müdahale araçlarının bölgeye hızla sevkini sağlayacak bir dizi adım üzerinde çalışmalar başladı. Edinilen bilgilere göre yangın, deprem, sel, çığ gibi afet ve kriz durumlarına yönelik, kamu kurumları ile özel kesimin araç envanteri çıkarılacak. Envanter ile bütünleşik bir veri tabanı oluşturulacak ve bu veriler sürekli olarak güncel tutulacak. Böylelikle afet anında gerekli araçların ilgili bölgeye daha hızlı sevki sağlanacak. Veri tabanı İçişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulması planlanan bir birim tarafından yönetilecek.

TEŞKİLAT YENİLENECEK

Bunun yanı sıra kurumların ve belediyelerin afetlerle müdahale kapasitelerini artırmak maksadıyla, araç ve gereç sayıları artırılacak. Özellikle ormanlık alanlar ile yerleşim yerlerine uzak bölgelerde, yangınlarla mücadele için hava ve kara taşıt kapasiteleri artırılacak. Yangınlara kısa sürede ve daha etkili müdahale için ulusal ve yerel çapta bütün itfaiye teşkilatı da gözden geçirilecek. İtfaiye teşkilatına gerekli görülen yeni eğitimler verilecek.

PERSONELE AFET EĞİTİMİ

Devlet Su İşleri (DSİ), Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) gibi araç ve makine parkına sahip kurumların personeline, afet anında nasıl müdahale edileceğine yönelik sürekli ve nitelikli eğitimler verilecek. Uygun alanların afet esnasında lojistik merkeze dönüşmesini sağlayacak girişimlerde bulunulacak. Lojistik depo bulunmayan şehirlerde barınma malzemelerinin stoklandığı cep depoları tamamlanacak. Afet sonrası oluşabilecek sosyolojik, ekonomik, demografik, pandemik ve güvenlik problemlerini de kapsayan, afet öncesi, esnası ve sonrasını da içeren bir anlayışla bütüncül bir risk yönetimi hedeflenecek.

EMRAH ÖZCAN

Kaynak : Türkiye Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler