,

80- 100 bin can kaybı tahminleri gerçekçi değil

10 ilimizi ve yaklaşık 20 milyon vatandaşımız etkileyen deprem felaketi üzerinden 15 gün geçti. Şu ana kadar 41 bin civarı vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremde can kaybına ilişkin değişik rakamlar ortaya atıldı. Bu rakamlar ne kadar gerçekçi...

80- 100 bin can kaybı tahminleri gerçekçi değil

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı.

Kahramanmaraş Pazarcuk ilkeçsinde saat 04:17'deki ilk depremden sonra halk sokaklara döküldü. Elbistanda aynı gün öğlen saatlerinde olan depremde halkımızın dışarıda olması daha büyük bir can felaketini önledi. Deprem uzmanlarına göre birinci depremden sonra Nurdağında yine 7.8 şiddetinde bir deprem yaşandı .

Özellikle can kaybının 80-100 bin olarak tahmin edilen Hatay'da yıkımın büyük olmakla birlikte can kaybının bu rakamları bulmayacağı, saha kaynaklarından elde edilen bilgiler çerçevesinde gerçekçi bir tahmin olmadığı anlaşılmaktadır.

Deprem merkezlerine bizzat giderek yerinde depremin etkilerini gören uzmanların ve görgü tanıklarının aktardığına göre;  şehir merkezlerinin merkeze yakın yerlerde yıkımın çok olduğu merkezden uzaklaşıldıkça yıkımların görece azaldığı anlaşılmaktadır.

Depremin sabaha karşı olması nedeniyle özellikle iş merkezlerinde çarşılarda insanların olmadığı düşünüldüğünde buralarda can kaybının olmadığı görülmektedir.

Bunun yanında yıkıcı olan yerlerde de binanın tümünün üstüste bir yığın şeklinde değil yapının bütünlüğü bozulmadan yan yatma veya zemindeki kolonların üstüne bütün olarak bulunduğu görüldüğünde insanımızın oralardan canlı tahliye edildiği müşahade edilmiş ve bu durumlar ölüm oranlarını azaltıcı unsun olarak görülmüştür.

Deprem merkezi olarak görülen pazarcık ve Elbistan’da yıkılan bina oranları oldukça sınırlı kalmış bu da ölüm sayısının daha fazla artmasının önüne geçmiştir. Bir hususta hem Hatay hem de Kahramanmaraş’ta merkezden uzaklaştıkça depremin etki ve yıkıcılığı son derece az olmuştur.

Halen çıkartılmayı bekleyen vefat eden vatandaşlarımız göz önüne alındığında 45 bin civarı gibi bir can kaybı tahmini yapılmakta.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler