BIST 100 9.972,02 %-1,13 Dolar 35,34 %0,13 Euro 36,68 %-0,08 Altın Gram 3.016,36 %0,86 Brent Petrol 76,81 %0,69 Bitcoin 97.752,84 %-3,85
,

2025'in ilk kabine toplantısında çalışanlara bir müjde çıkmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunuyor.

2025'in ilk kabine toplantısında çalışanlara bir müjde çıkmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"2024 yılı mal ihracatımız 2023 yılına göre yüzde 2,5 artış gösterdi"

İktidar sorumluluğunu üstlendiğimiz 2002 yılından beri eser ve hizmet siyaseti yaptık. Kalıcı kazanımlara odaklandık. Siyasette de hükümette de devlet idaresinde insan ve hizmet odaklı bir anlayışa sahibiz. 2024 yılı mal ihracatımız 2023 yılına göre yüzde 2,5 artış gösterdi.

Hizmet ihracatında 110 milyar dolarlık hedefi zaten yakalamıştık. Gelecek sene için çıtayı yukarı çekiyoruz. 390 milyar dolar olarak bu hedefi belirledik. İhracatçılarımızla el ele omuz omuza vereceğiz. Tüm ihracatçılarımızdan daha fazla çaba bekliyorum.

"Enflasyonda düşüş trendi inşallah 2025'de daha da hızlanacak"

Enflasyon ve istihdamda da çok iyi bir noktadayız. TÜİK verileri de bunu teyit etmiştir. Enflasyon aralıkta aylık bazda yüzde 1,3 oldu. Senelik enflasyon 2023 yılına kıyasla 24 puan zirve seviyesine göre 31 puan düşmüştür. Düşüş 2025'te daha da hızlanacaktır. 

Para politikasının enflasyona gecikmeli etkisi zamanla daha net görülecek. Maliye politikası kanalı enflasyonla mücadeleye çok güçlü destek verecek. Bütçe imkanları elverdikçe yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefi ile uyumlu olarak belirleyeceğiz.

"Hayat pahalılığıyla ilgili olarak en başında konut fiyatları ve kiralar geliyor"

Dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarda değil gıda, konut, enerji gibi bir çok alanda arz yönlü tedbirlerle destekleyeceğiz. Hayat pahalılığıyla ilgili olarak en başında konut fiyatları ve kiralar geliyor. 6 Şubat depremleriyle beraber ortaya çıkan ilave konut talebinin bunda şüphesiz etkisi var. Belli başlı alanlarda sadece dönemsel etkilerle açıklanamayacak fırsatçılık ve aşırı kâr hırsıyla olanlarla mücadele ediyoruz.

Enerji, yakıt, döviz kuru, işçilik maliyetlerinde oluşan farkla satılan ürün, sunulan hizmetin arasında bağ kopma noktasına gelmiş. İşçilik maliyetinde yaşanan artışla ürüne yansıyan fiyat farkı arasında kimi zaman uçurum oluşuyor.

"Pahalı ürün satanları dize getirecek etkili yöntemlerden biri boykottur"

Asgari ücretteki artış sebebiyle maliyet belki 2-3 birim artarken bu artış bahane edilerek fiyatlara 5 birim 10 birim zam yapılabiliyor. Bu artışların aç gözlülük, tamahkarlık ve vicdansızlıktan kaynaklandığı aşikardır. Dürüst, ahlaklı, vicdanlı işletmelerimiz çoğunluktadır bunlar sözlerimizin muhatabı değildir.

Fırsatçılıkla mücadelede devlet elbette gerekeni yapmakta mükelleftir. Geçen yılki denetimlerde fahiş fiyat uygulayan 224 bin firmaya yaklaşık 5 milyar liralık idari para cezası kesilmiştir. Denetimlerde 1555 gerçek ve tüzel kişiye toplam 366 milyon lira ceza uygulanmıştır. Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi için de yoğun çaba harcıyoruz. 2024 yılında 1,3 milyon denetim yaptık. 1,4 milyar lira para cezası tatbik ettik. Sattığı ürünlere hile hurda karıştıranlara, milletin cebine el atanlara asla tolerans göstermiyoruz. Bu denetimlerimiz 2025 senesinde daha da artacak.

Serbest piyasa ilkeleri çerçevesinde 85 milyonun hakkını hukukunu en üst düzeyde koruyacağız. Serbest piyasa kuralsızlık demek değildir. Denetimlerimizin amacı serbest piyasaya müdahale değil işleyişinin daha sağlıklı ilerlemesini temin etmektir.

Hayat pahalılığıyla mücadeleye vatandaşlarımızın da katkı vermesi gerekiyor. Bunun da yolu fahiş fiyat satanları boykot etmekten geçiyor. Vatandaşlar olarak fırsatçılık yapanlara karşı en büyük kozumuz satın almama özgürlüğümüzü kullanmaktadır. Bu konuda devlet millet el ele vererek çok daha etkin sonuçlar alabiliriz. Enflasyonla mücadelede son 1,5 senede önemli yol katettik. Enflasyon düştükçe 85 milyonun tamamının alım gücü artacaktır. 2025 yılında hedefimiz bu meseleyi büyük ölçüde çözüme kavuşturmaktır.

Asrın felaketinin ardından bölgede asrın inşa seferberliğini başlattık. Bu amaçla günümüz fiyatlarıyla toplam 2,6 trilyon lira harcadık. Yani bugünkü kurla 75 milyar dolar tutarında harcama yaptık. 155 bininci yuvamızın anahtarlarını Kahramanmaraş'ımızda hep birlikte afetzede kardeşlerimize teslim etmiştik.

İnşallah 201 bininci yeni yuva ve işyerimizin anahtarlarını da yakında hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz. 2025 yılında deprem bölgesi en önemli gündemimiz olmayı sürdürecektir. 2025 yılında 453 bin yuva ve iş yerimizi afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. İşyerini açmayan hiçbir depremzede kardeşimiz kalmayacak. 584 milyar lira bütçeden kaynak ayırdık. 'Erdoğan bu enkazın altında kalır' diyen siyasetçileri 2025 yılında da mahcup edeceğiz.

"2025'i Aile Yılı ilan etmeyi kararlaştırdık"

Güçlü toplum güçlü ailelerle mümkündür. Ciddi meydan okumalarla karşı karşıyayaız bu konutda. LGBT meselesi ailenin varlığına yönelik en ciddi meselelerin başında gelmektedir. Doğum hızı gerilemiştir. Bu alarm vericidir. 3 çocuk çağrımızın ne kadar önemli olduğunu tekrar görmüş oluyoruz. 2025'i Aile Yılı ilan etmeyi kararlaştırdık. Aile yapımızın korunması, güçlendirilmesi ve sağlam bir miras olarak aktarılması için çalışmalar yürüteceğiz

Ulaştırma hükümetimizin en başarılı olduğu alanlardan biridir. Yeni bir adım atıyoruz. Uçtan uca yerli ve milli 5G haberleşme sisteminin 2025 yılında ihalesini yapacağız. 2026 yılında da ilk sinyali almayı hedefliyoruz.

Kaynak : TRT Haber

İlişkili Haberler

Manşetler