,
#Asgari ücret

2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücret belli oldu: Net 8.506 TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücreti açıkladı. Asgari ücret yüzde 54,5 artışla net 8 bin 506 lira oldu

2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücret belli oldu: Net 8.506 TL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti kamuoyuna duyurdu.

Açıklamasından öne çıkanlar şöyle: 

Bize düşen görev milletimiz için hakkaniyetli sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ne emekçilerimizin hakkının yenmesine ne de işverene altından kalkamayacakları bir yükün altına sokmak isteriz. Uzlaşma için samimi gayret sarf ettik. 

Uzlaşma sağlanamadı

Çalışan ve işveren tarafı ortak rakam üzerine anlaşamadı. Taraflardan biri katılmadı ama asgari ücreti ortada bırakamazdık. Geçmişte de hükümetçe sonuçlandırılan asgari ücret vardır. 

Türkiye'de büyüme gayretlerinin en büyüğünün çalışma hayatında aldığımız bir gerçektir. Asgari ücreti açıkladıktan sonra memur ve emekli maaşlarında artış da bu şekilde tespit edilecek. 

Ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yapılmıştı. Gelir ve damga vergisi de kaldırılmıştı. Ara zamla asgari ücret 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. 

Hem hakları koruyan hem denge gözeten bir yol izliyoruz. Biz hassasız, enflasyon rakamlarının düşüşüne şahitlik edeceğiz. Ülkemizdeki her vatandaşımız planını bu hedefe göre yapmasını bekliyoruz. 

Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak yine asgari ücrette ara düzenleme yapmaktan da çekinmeyiz. Biz, milletimizle birlikte varız. Asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıcaz. 

Asgari ücret yüzde 54,5 artışla net 8 bin 506 lira oldu

Şimdi sizlerle önümüzdeki yılın asgari ücret rakamını paylaşmak istiyorum. Net asgari ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Bu asgari ücretin öyle ki tabii işverene yansıması olduğu gibi bize de yansıması var. Bütün yansımaları düşünerek bu adımı attık. 

SIRTINDA KÜFE OLMAYANLAR BOL BOL ATIP DURUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü grup toplantısı sonrası “İşçi tarafının asgari ücretin 9 bin lira olması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, şu yanıtı vermişti:

– Bakanımla, işveren sendikası başkanıyla otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok.

– Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor; ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı sorunlarına kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor.

Asgari ücret öncesi işveren heyetiyle son görüşme yapıldı.

TİSK heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Bakan Vedat Bilgin ile görüştü. Bugün açıklanması beklenen asgari ücret öncesi işveren tarafı ve Bakan Bilgin son rakamları değerlendirdi. Bakan Bilgin, bakanlıktan ayrıldı külliyeye geçtiler.

TÜRK-İŞ asgari ücret toplantısına katılmadı

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, resmi tekliflerinin 9 bin lira olduğunu belirtmişti. Atalay bu rakamın kabul edilmesi durumunda imzayı atacaklarını, aksi halde masaya oturmayacaklarını söylemişti.

TÜRK-İŞ, açıklamanın yapılacağı toplantıya katılmama kararı aldı. Öte yandan, TÜRK-İŞ karara muhalefet şerhi koyacak.

Saray'da açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Gönlümüz bugün çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdi. Türkiye'de yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldığımız bir gerçektir. Geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşmaya varamadığı halde hükümetçe sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret toplantısı vardır" dedi.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler