,

2023 seçimleri son anket sonuçları: İttifaklar kaç oy alıyor?

2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine az bir süre kala seçim anketlerinden sonuçlar gelmeye devam ediyor. Millet İttifakı’nın adayının Kemal Kılıçdaroğlu’nun olmasının ardından ilk anket sonuçları açıklandı. Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar partilerin kaç milletvekili çıkaracağı da oldukça kritik.

2023 seçimleri son anket sonuçları: İttifaklar kaç oy alıyor?

Anketlerde genel olarak AK Parti ilk sırada, CHP ise ikinci sırada görünüyor. Cumhur ve Millet ittifaklarına bakıldığında ise durum iktidarın geriye düştüğü görülüyor. HDP, MHP ve İYİ Parti’nin oy oranları ise anket firmasına göre değişiyor. DEVA ve Gelecek gibi yeni kurulan partilerin seçimde göstereceği performans da merak konusu. 

Peki, son seçim anketlerinde partilerin oy oranı kaç? Hangi parti yüzde kaç oy alıyor? İttifakların oy oranı ne? Son seçim anketlilerine göre ittifaklar arasındaki oy farkı ne kadar?

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Altılı Masa ile yaşadığı krizin ardından 6 Mart’ta Kılıçdaroğlu Millet İttifakının cumhurbaşkanı ilan edilmişti. ALF bu dönemde 6-7 Mart tarihlerinde bin 770 kişinin katılımı ve bilgisayar destekli telefon görüşmesi (CATI) yoluyla bir anket gerçekleştirildi.

ALF’nin 6-7 Mart anketinde CHP ilk sırada

Buna göre CHP az farkla AK Parti’nin önüne geçti. Kararsızlar dağıtılınca CHP yüzde 31,8 oy alırken AK Parti yüzde 31’de kaldı. HDP yüzde 11,3 oy alırken İYİ Parti yüzde 8,9 ve MHP yüzde 6,5 oy alıyor.

Ankete göre Ali Babacan liderliğindeki DEVA’nın oy oranı yüzde 1,5. Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanı olduğu Gelecek Partisi ise yüzde 1,3 oy alıyor. ALF’nin bu son seçim anketine göre Yeniden Refah Partisi yüzde 1,9; Zafer Partisi yüzde 1,6 ve Memleket Partisi yüzde 2,2 oy alıyor.

Aksoy Araştırma’nın 23-26 Şubat tarihlerinde yaptığı ankette ise AK Parti yüzde 32,1; CHP ise yüzde 27,3 oy aldı. Ankete göre İYİ Parti yüzde 13,6; HDP yüzde 12 ve MHP yüzde 6,8 oy aldı.

Öte yandan diğer anketlerin büyük çoğunluğunda AK Parti ilk sırada yer alıyor.

Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı arasında kaç puan fark var?

2023’te yapılan son seçim anketlerinin çoğunda CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti’den oluşan Millet İttifakı AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın önünde görünüyor.

ALF’nin 6-7 Mart tarihindeki anketinde Millet İttifakı yüzde 43,5 oy alırken Cumhur İttifakı yüzde 37,5’te kaldı. Aksoy’un 23-26 Şubat tarihli anketinde ise Millet İttifakı (yüzde 43,3), Cumhur İttifakı’na (yüzde 38,9) 4,4 puan fark attı.

HDP Millet İttifakı’na destek verirse durum nasıl?

Son seçim anketlerine göre seçim sonrası ortaya çıkacak meclis aritmetiğinde HDP’nin Millet İttifakına destek vermesi durumunda Cumhur İttifakı oldukça geride kalıyor.

Ancak oy oranları ile partilerin çıkaracakları milletvekili sayısı aynı değil. Şehirlerdeki ittifaklara göre partilerin çıkaracakları milletvekili sayısı değişecek.

HDP’nin destek vermesi verdiği seçeneklerin hepsinde Millet İttifakı önde görünüyor.

tr.euronews.com

İlişkili Haberler

Manşetler