,
#Emekli

2008 sonrası işe girişliler için de düzenleme yapılsın

EYT’de sona gelinirken, şimdi de 2008 sonrası işe girişi bulunanların mağduriyetlerinin de gelecekte mağdur olmaması için BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, düzenleme çağrısında bulundu.

2008 sonrası işe girişliler için de düzenleme yapılsın

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a ( EYT) ilişkin süreçte sona gelinirken, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, eğer bir düzenleme daha yapılmaz ise gelecekte bir EYT sorununun daha ortaya çıkacağına dikkat çekerek, 1 Ekim 2008 yılında işe girişi yapılan vatandaşların emekliliklerine daha çok zaman olduğu için oluşacak mağduriyetlerin henüz fark edilmediğini belirtti.

“EMEKLİLİKTE OLUŞACAK BÜYÜK KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Emekli bağlanma oranlarında yaşanan değişiklik ile birlikte oluşacak haksızlığa dikkat çeken Öğretici, EYT’ye yapılacak düzenleme ile birlikte gelecekteki mağduriyetlere ilişkin de düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, “1 Ekim 2008 sonrası göreve başlayan devlet memurlarının 5510 sayılı yasadan kaynaklanan mağduriyetleri ele alınmalı, bu sorunun önümüzdeki sürecin EYT'si olmaması için emeklilikte oluşan büyük kayıpların önüne geçilmelidir. 1 Ekim 2008’den önce aylık bağlama oranı her yıl için yüzde 3 olarak uygulanır. Yani 25 yıl çalışan için yüzde 75 oranında aylık bağlanırken, 1 Ekim 2008’den sonra aylık bağlama oranı her yıl için yüzde 2 olarak uygulanır. Yani 25 yıl çalışan için yüzde 50 oranında aylık bağlanır” dedi.

“MAĞDURİYET OLUŞMADAN GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILMALI”

Oluşacak mağduriyetlerin 2008 yılı sonrası için geçerli olduğunu hatırlatan Öğretici, emekliliklere daha çok zaman olduğunun altını çizerek, “1 Ekim 2008 yılından sonra işe başlayanların emekli olmalarına daha çok zaman olduğu için bu durum çok gündeme gelmese de ilerleyen yıllarda büyük mağduriyetler yaşanacaktır. Kaldı ki engelli memur olarak 1 Ekim 2008 sonrası başlayanların emeklilik işlemleri daha erken olduğu için ilk mağdurlar engelli memurlarımız olacaktır. Emeklilik bağlanma oranlarının ciddi şekilde değiştiği, emekli olma yaşlarının değiştiği ilgili kanun için mağduriyet oluşmadan gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

mehmet fahri özkan / milli gazete

İlişkili Haberler

Manşetler