,

2 bin 453 km’ye Pençe Kilit

Pençe Kilit Operasyonları’yla Irak’ın kuzeyindeki 2 bin 453 kilometrekarelik alan kontrol altında. Milli Savunma Bakanlığı, ‘Pençe’ operasyonlarının terör tehdidini sınırlara dayanmadan kaynağında yok eden konsept kapsamında sürdüğünü açıkladı. Mehmetçik artık ağır kış şartlarında bile üs bölgelerinden çekilmiyor. Böylelikle terör örgütünün kış tertiplenmesinin önüne geçilirken, tehdit sınırlara dayanmadan bertaraf ediliyor.

2 bin 453 km’ye Pençe Kilit

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), yurt içi ve sınır ötesinde icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son 1 haftada 81 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Böylece yıl içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2 bin 201’e ulaştı. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıktaki bilgilendirme toplantısında, 22-23 Aralık’ta Irak’ın kuzeyindeki 2 ayrı üste 12 şehit verilen saldırılar hakkında açıklamalarda bulundu.

MAĞARADAN ÇIKAN KÜÇÜK GRUPLAR

Şehit haberlerinin geç verildiği ve şehit sayısının gizlendiği iddiaları yalanlandı. PKK’nın 22 Aralık’ta Hakurk, 23 Aralık’ta Metina bölgesinden sızma girişiminde bulunduğunu anlatan Aktürk, bu iki bölgenin kuş uçuşu 100 kilometre uzaklıkta olduğu bilgisini verdi. Bölgede binlerce mağaranın bulunduğunu kaydeden Aktürk, “Sızma girişimi iddia edildiği gibi 50-100 kişiden oluşan gruplarla değil, mağaralarda saklanan küçük gruplar tarafından gerçekleştirildi” dedi.

MEHMETÇİK MEVZİLERİ KAHRAMANCA SAVUNDU

Saldırının yoğun sis ve kar yağışı sebebiyle görüşün 5-10 metreye kadar düştüğü, İHA/SİHA’lar ve termal sistemlerin kullanılmasının imkansız olduğu bir anda gerçekleştirildiğini belirten Aktürk, “İleri hatta bulunan birliklerimizin mevzilerini kahramanca savunması ve çatışmaya takviye giden komando birliğinin başındaki tabur komutanının yaralanmış olmasına rağmen komutayı bırakmaması sayesinde, teröristlerin asıl amacı engellenmiştir” diye konuştu.

IRAK SINIRI İLERİDEN KONTROL EDİLİYOR

Terörle mücadelede görev alan tüm personelin profesyonel olduğuna dikkat çeken Aktürk, terör tehdidini sınırlara dayanmadan kaynağında bertaraf eden konsept kapsamında Irak’ın kuzeyinde 2019’da başlatılan “Pençe” operasyonlarının önemine dikkat çekti: “Toplam 2 bin 453 kilometrekarelik alan kontrol edilerek kilit kapatılmış, Irak hududumuzun ileriden kontrolü tamamen sağlanmıştır. Terör örgütünün Irak’ın kuzeyinden ülkemize saldırıları engellenmiştir.”

ÇEKİLİNCE BOMBA TUZAKLIYORLAR

“TSK, daha evvel bu tür arazileri sadece hava şartları müsaade ettiği zamanlarda tutarken, değişen ve gelişen konsept ile kışın da kontrolü altında bulundurmaya devam etmektedir. Nitekim, daha önce kış tertiplenmesi kapsamında bu kontrol noktaları tutulmamakta, bahar aylarında tekrar tutulmaya başlandığında ise EYP ile karşılaşılmaktaydı. Bu da bölgenin temizlenmesini daha zor hale getirmekteydi.”

Askere sosyal medya tedbiri

Bakanlık kaynakları, cep telefonu ve sosyal medya kullanımının zaafiyete neden olup olmadığıyla ilgili soruya da şu cevabı verdi: “Özellikle akıllı cep telefonlarının günlük hayatta dahi oluşturduğu güvenlik sorunu herkesçe bilinmektedir. MSB olarak personel ve birlik güvenliği bakımından konu hakkında bir çalışma yapılmaktadır. Bu konu ile ilgili ciddi tedbirler alınacaktır.”

PKK’da Gara korkusu

Türkiye’nin sınır ötesi harekatlarıyla paniğe kapılan PKK’nın sözde üst yönetimi peş peşe toplantılar yapmaya başladı. PKK elebaşları, sözde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Aralık ayı başında “acil” koduyla toplandı. Söz konusu toplantıda, “Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki kara harekatını sürdürmesi halinde örgütün büyük kamplarının bulunduğu Haftanin ve Metina’nın kaybedilebileceği” tartışıldı. İstihbarat birimleri, örgütte “TSK’nın bu iki bölgeyi tamamen ele geçirmesi halinde harekatın Gara’ya sıçrayabileceği endişesinin” hakim olduğunu tespit etti. Gara’yı kaybetmekten korkan örgüt bu yüzden üs bölgelerine saldırdı. Güvenlik kaynakları, PKK’nın, siyasi uzantısı DEM Parti ve muhalefet üzerinden Türkiye’nin sınır ötesindeki varlığını kamuoyunda sorguya açmak istediğine dikkat çekti. Kuzey Irak’taki askeri üslerin boşaltılması, sınır ötesindeki operasyonların durdurulması çağrıları ile “Libya, Irak ve Suriye’de ne işimiz var?” çıkışının bununla bağlantılı olduğu vurgulanıyor.

Canberk DOĞAN

Kaynak : Yenişafak Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler