,

%2 barajı yasalaşırsa 231 sendikadan 188'i kapanacak

TBMM Genel Kurulunda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne dair görüşmeler tamamlandı.

%2 barajı yasalaşırsa  231 sendikadan 188'i kapanacak

Komisyonda görüşülen torba yasanın 11. ve 12. maddeleri ile sendikalara toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için getirilen yüzde 2 baraj şartı kamu sendikaları tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Söz konusu torba yasanın TBMM komisyonundaki görüşmeleri sırasında muhalefet partileri de itirazda bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener grup toplantısında düzenleme ile ilgili; ''Hukuka açıkça aykırı ve sendikal örgütlenmeyi engelleyici teklifin, kanunlaşmaması için, İYİ Parti olarak, Genel Kurul’da da, üzerimize düşen sorumluluğu, yerine getireceğiz'' dedi. 

Ama muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen yüzde 2 baraj şartı tekliften çıkarılmadı, torba yasa TBMM Genel Kuruluna sevk edildi.

Teklife göre, mevcut sendikalardan yüzde 2 barajını aşamayanlar üye kaybedecek. Üye kaybeden sendikaların da uzun vadede işlevsiz hale gelmesi ve kapanması söz konusu. 

Kamu sendikalarına göre böyle bir durumda pek çok üye ekonomik sebeplerden ötürü istemedikleri sendikalara üye olacak.

6. Dönem “toplu sözleşme” ile getirilip, Danıştay tarafından yürürlükten kaldırılan %1 barajı mevcut yasaların arkasından dolanmak sureti %2’ye çıkarılmak isteniyor.

Euronews’e konuşan KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, torba yasa içerisinde geçirilmeye çalışılan yüzde 2 barajının, başta Anayasanın 51. maddesinde yer alan sendika kurma hakkına aykırı olduğunu söylüyor.

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, daha önce de 6. Dönem Toplu Sözleşme ile getirilmeye çalışılan yüzde 1 baraj uygulamasının konfederasyonlar ve bağımsız sendikalar tarafından yargıya taşındığını ve bu kararın Danıştay tarafından yürürlükten kaldırıldığının altını çiziyor.

Yüzde 2 baraj şartını öngören bu “yeni” düzenleme ile iktidarın açıkça Danıştay kararını çiğnediğini ifade ediyor KESK Eşbaşkanı.

‘’6. Dönem “toplu sözleşme” ile getirilip, Danıştay tarafından yürürlükten kaldırılan %1 barajı mevcut yasaların arkasından dolanmak sureti %2’ye çıkarılmak isteniyor. Bilindiği üzere 6. Dönem mutabakatla taraflar sadece ekonomik kayıpların altına değil, temel sendikal hak ve özgürlüklerden olan sendikal ayrımcılığın altına da imza attı. Mevcutta “toplu sözleşme ikramiyesinin” üçte birine denk gelen, yasalaşması halinde önümüzdeki yıllarda bu farkın daha da açılacağı “toplu sözleşme desteği” yutturmacası ile yasaların arkasından dolaşmayı hedeflemekte.’’

11 hizmet kolunda kurulu bulunan toplam 231 sendikanın tam 188’i %2 barajı altında kalacak. Söz konusu sendikalara üye 81 bin 828 kamu emekçisi, mevcutta toplu sözleşme ikramiyesinin üçte birine denk gelen “destek” ile yetinmek zorunda bırakılacak.

Mehmet Bozgeyik 

KESK Eş Genel Başkanı

Ayrıca teklifle, 2022’de 400 TL olarak ödenecek olan toplu sözleşme ikramiyesinden sadece kurulu olduğu hizmet kolundaki kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1’den fazlasını üye kaydeden sendikalara üye olan kamu görevlilerinin yararlanması hükmü eklendi.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik euronews’e verdiği demeçte, bu hüküm ile 192 sendikaya üye 56 binden fazla kamu emekçisinin sadece farklı sendika seçtikleri için cezalandırılmak istendiğini dile getiriyor.

Bununla birlikte, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bu teklifin yasalaşması durumunda 231 sendikadan 188’i kapanacağını belirtiyor.

‘’2 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ÇSGB tebliğini esas aldığımızda 11 hizmet kolunda kurulu bulunan toplam 231 sendikanın tam 188’i %2 barajı altında kalacak. Söz konusu sendikalara üye 81 bin 828 kamu emekçisi, mevcutta toplu sözleşme ikramiyesinin üçte birine denk gelen “destek” ile yetinmek zorunda bırakılacak.’’

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, bağımsız sendikaları ve sendikal anlayışı tamamen yok edilmek istendiğini ve tek tip sendikacılığın önünün açılmak istendiğini ifade ediyor. Bunun karşısında durmak için de eylem halinde olacaklarını dile getiriyor.

Birleşik Kamu-İŞ Konfederasyonu'nun eylemine polis müdahalesi

Birleşik Kamu-İŞ Konfederasyonu'nun ise teklife karşı Meclis önünde düzenlediği eyleme polis müdahale etti. 

Sendikalar ve Kamu Konfederasyon Platformu adına ASİM Genel Başkanı Özgür Karaca tarafından okunan açıklamada kanun teklifinin yasalaşması halinde, 250 bini aşkın kamu çalışanının mağdur olacağı, telafisi mümkün olmayan mali kayba uğrayacağı dile getirildi. 

Sendikaları ilgilendiren düzenlemedeki maddeler neler?

• Bulunduğu hizmet kolunda yüzde ikisinden daha fazlasını üye kaydetmiş kamu görevlileri sendikaları üyelerine toplu sözleşme ile belirlenecek tutarda “toplu sözleşme ikramiyesi” ödenmesi öngörülmektedir.

• Hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin yüzde ikisinden daha az üye kaydetmiş kamu görevlileri sendika üyelerine ise “toplu sözleşme desteği” verilmesi öngörülmektedir.

• %2 barajını aşan sendikaların üyeleri mevcutta 2119 gösterge rakamına göre aldıkları mevcutta 707 TL “toplu sözleşme ikramiyesinden” yaralanmaya devam edecektir. %2 barajının altında kalan sendikaların üyelerine ise bunun üçte birine denk gelen (750 gösterge rakamına göre 250 TL) “toplu sözleşme desteği” ödenmesi hedeflenmektedir.

tr.euronews.com

İlişkili Haberler

Manşetler