laştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "5G mi 5,5G mi olacak onu da konuşuyoruz ama ihale sürecini başlattık. Bu sene ihalesini yaparak 2026'da yaygınlaştırmaya ve sinyal almaya başlayacağız." dedi.
Türkiye'nin Ulaşım ve Altyapı Yatırımları
Ulaştırma Bakanlığının himayelerinde Albayrak Grubu’nun öncülüğünde düzenlenen "Ulaşım ve Altyapıda Türkiye Yüzyılı Zirvesi"nde konuşan Uraloğlu, ulaştırma ve altyapı alanında yapılan yatırımlara değindi. Türkiye’nin 2002 yılından itibaren ulaştırma noktasında önemli hamleler yaptığını vurgulayan Uraloğlu, "Son 23 yılda ulaştırma ve altyapıya yaklaşık 290 milyar dolar yatırım yaptık. Bölünmüş yollardan havalimanlarına, yüksek hızlı tren hatlarından denizcilik ve haberleşmeye kadar birçok önemli projeyi hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.
Kalkınma Yolu Projesi ve Stratejik Önemi
Kalkınma Yolu Projesi’nin önemine değinen Bakan Uraloğlu, "Bu proje, Türkiye’nin ticaret koridoru olma stratejisini güçlendirecek. Irak ile başladığımız projeye Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil oldu. Projenin tamamlandığını söyleyebiliriz, şu an yönetim ve finansman modeli üzerinde çalışıyoruz." dedi. Uraloğlu, Suriye'nin de Kalkınma Yolu’na bağlanmasının planlandığını belirtti.
İstanbul’un Raylı Sistem İhtiyacı
İstanbul’daki ulaşım projelerine değinen Uraloğlu, "Günlük nüfusu 20 milyonlara ulaşan İstanbul’un ulaşım ihtiyacını artık yer üstü yollarla çözmek mümkün değil. Metro hatlarına odaklanmalıyız. Şu anda İstanbul’un toplam 1.004 kilometre raylı sistem ihtiyacı bulunuyor. Mevcut 380 kilometrelik ağın üzerine yaklaşık 600 kilometre daha eklememiz gerekiyor." diye konuştu.
Uraloğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Ulaştırma Bakanlığı’nda onay bekleyen herhangi bir projesinin bulunmadığını vurgulayarak, onaylanmış projelere hızla başlanması gerektiğini belirtti.
5G ve Fiber Altyapı Çalışmaları
5G teknolojisiyle ilgili çalışmalara değinen Uraloğlu, "Bu yıl 5G ihalesini yaparak 2026 itibarıyla yaygınlaştırmaya başlayacağız. Süreci beklememizdeki amaç, yerli üretimi teşvik etmek ve dışarıdan ekipman alımında daha uygun fiyatlar sağlamak." ifadelerini kullandı. Türkiye'deki fiber altyapının 580 bin kilometre seviyesinde olduğunu ve 800 bin kilometreye çıkartılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya Düzenlemesi
Dünyada internette geçirilen ortalama sürenin 6,5 saat olduğunu, Türkiye'de ise bu sürenin 7 saate ulaştığını ifade eden Uraloğlu, sosyal medya düzenlemesine ilişkin de açıklamalarda bulundu. 16 yaş altı sosyal medya düzenlemesi konusunda ailelerin yüzde 79,4'ünün destek verdiğini belirten Uraloğlu, "Önümüzdeki hafta bu konuda son bir toplantı yapacağız ve bu yıl düzenlemeyi hayata geçireceğiz." dedi.
Uraloğlu, sosyal medya platformlarının Türkiye'nin taleplerini dikkate alması gerektiğini ve bu konuda Türkiye’nin elinin güçlendiğini vurguladı.