,

Yarım gün mesai bildiren kadın çalışana devletten 11 bin 971 lira nakit ödeme!

Çalışan annelerin yüklerini hafifletmek amacıyla hazırlanan 'Yarım Çalışma Ödeneği' ne 30 gün içinde başvuru yapılması halinde en az 600 gün pirimi olan kadın çalışanların hesaplarına 11 bin 971 lira nakit ödeme yapılıyor. Bu detay milyonlarca kişi tarafından pek bilinmiyor. İşverenden talep edilmesi yeterli olan bu ödenek hen anneleri hem de çocuklarını ilgilendiriyor.

Yarım gün mesai bildiren kadın çalışana devletten 11 bin 971 lira nakit ödeme!

Hükümet, çalışan kadınlara doğum izni, süt izni gibi birçok kolaylıklar sağlıyor. Bu kapsamda hem çalışan kadınların yükü hafifliyor hem de çocukları annelerinden çok fazla ayrı kalmıyor. Bu kolaylıklar arasında ayrıca 'Yarım Çalışma Ödeneği' de bulunuyor. 11 bin 971 lira tutarındaki ödenek annelerini ve çocuklarını ilgilendirirken aynı zamanda gelir kaybını da aza indirgiyor.

Söz konusu ödeneğin detayları çoğu çalışan tarafından pek bilinmiyor.Aslında 2016 yılından bu güne kadar devam eden uygulamadan faydalanmak için sadece gerekli şartları taşımak ve başvuru yapmak yeterli oluyor. İşte, 'Yarım Çalışma Ödeneği' ile ilgili bilinmeyen detaylar..

Yarım Çalışma Ödeneği

Yarım çalışma ödeneği kapsamında 11 bin 971 lira nakit ödeme!
Doğum izni, süt izni gibi destekten faydalanan çalışan kadınlar aynı zamanda ‘Yarım Çalışma Ödeneği’ uygulamasından da faydalanıyor. İŞKUR resmi sitesinde konuya ilişkin yayınlanan bilgilerde 'Yarım Çalışma Ödeneği' ile 2 ay ile 12 aya kadar haftalık çalışma süresinin yarısı kadar alınan ücretsiz izin sürecinde izinli olan çalışana gelir desteği sağlanıyor.

Bu destekten yararlanmak için yalnızca doğum yapanlar değil evlat edinenler de bu hakka sahip oluyor. Ödenekten yararlanabilmek için son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmesi gerekiyor. Yarım Çalışma Ödeneği’nin günlük miktarları ise günlük asgari ücretin brüt tutarı üzerinden hesaplanıyor. Bilindiği üzere 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olan yeni asgari ücretin brüt tutarı 6 bin 471 lira, bu tutarın günlük miktarı ise 215.7 liradır. İşverenin onayına bağlı olmayan tamamen devlet tarafından sağlanana bu imkandan faydalanabilmek için hak sahibinin talebi geçerli oluyor.

Yarım Çalışma Ödeneği

30 gün içinde başvuru yapılması gerekiyor
Yarım gün çalışma hakkından faydalanmak isteyenler 112 gün düren annelik izninin bittiği tarihi takip eden 30 gün içerisinde kendisine yakın İŞKUR şubesine elinde ‘doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi’ ile bizzat başvuru yapması gerekiyor.

Bazı mücbir nedenler haricinde başvurusunu geciktiren anneye gecikilen süre ödenek almaya hak kazanılmış olan toplam süreden düşülüp öyle ödeme yapılıyor. Eşlerden birisinin çalışmaması durumunda çalışan eşe yarım gün çalışma izni verilmiyor.

Uygulamada hak sahibi olan doğum yapan kadınlar en az 2 ay devlet ödemesi alabiliyor. Kadın çalışan şayet isterse 45 saat olan haftalık alışma süresini ikiye bölebiliyor. Böylelikle kadın çalışan ayda toplam 15 gün çalıyor ve diğer 15 gün de çocuğu ile ilgilenebiliyor. Aldığı maaşın yarısı iş veren tarafından ödenirken diğer yarısı da devlet tarafından ödenmiş oluyor. Yarım gün çalışan kadın çalışan aylık 5 bin 985 lira devletten alıyor ve 2 aylık çalışmada eline en az 11 bin 971 lira geçmiş oluyor. 

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler