ENAG Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, ekonomide herhangi bir plan veya programın olmadığını ve bunu planlayacak insan sermayesi ile siyasi iradenin de bulunmadığını belirterek, yüksek enflasyonun süreceğine dikkat çekti. Ulusoy, vergi artışı ve zam gibi yöntemlerle beslenen bir kamu bütçesinin mevcut olduğunu ifade etti.
Ulusoy, fiyat verilerinin yanlış sunulmasının ekonomi üzerinde büyük etkisi olduğunu vurguladı. Öncelikle maaşların daha düşük artışlarla karşılaşacağını ve fakirlik sorununun ortaya çıkacağını belirtti. Ayrıca, tüm göstergelerin reel değerlerinin hesaplanmasında kullanılan fiyat endekslerinin ilgili değerleri aşırı bir şekilde yükselttiğine dikkat çekti. Ulusal gelir hesabının da bu durumun bir örneği olduğunu ifade etti. Gerçek harcama gücünün fiyat serilerine bölündüğünde, enflasyonun temel dayanağı olan fiyatlar genel endeksine yüksek bir şekilde yansıdığını belirtti.
Prof. Ulusoy, bu hesaplamaların etkilerine değinerek, milli gelirin yanlış hesaplandığı bir ekonomide geride kalan etkilerin tartışmaya açık olmadığını söyledi. Pandemi döneminde Türkiye'nin dünyada tek büyüyen ekonomi olduğunu hatırlatarak, bu durumun gerçek harcamaların yanlış fiyatlarla ayarlanmasının sonucu olduğunu ifade etti.
Kaynak bulmak için sürekli olarak Körfez ülkelerine gidildiğini dile getiren Ulusoy, yapısal reformlar için artık bekleme lüksünün kalmadığını belirtti. Tüm alternatif çözümlerin tüketildiğini ve çözümsüzlük olduğunu ifade etti. Bu durumu ülke gururunu bir kenara atarak bocaladığımız bir durum olarak tanımladı.
Sonuç olarak, Prof. Veysel Ulusoy, ekonomide plan ve program eksikliği, yanlış fiyat sunumu ve yapısal reformlardaki gecikme gibi faktörlerin Türkiye'deki yüksek enflasyonun süreceğini işaret ettiği ve ekonomik durumun endişe verici olduğunu vurguladı.
Milli Gazete