,

Yabancı ekonomistlerden 'seçim sonrası' tahminleri: Acı verici bir kriz yolda

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ekonomistler politika değişikliği yapılmazsa, Türkiye'nin daha aşırı seviyede bir ödemeler krizine gittiğini söyleyerek bu senaryoda olabilecekleri "Vatandaşların geniş kapsamlı dolar mevduatlarının 'liralaştırılmasına' sahne olabilir; Türklerin yurtdışına olan borçları temerrüde düşebilir" şeklinde ifade etti. Uzmanlar, öte yandan tüm varlıkları etkiyen acı verici bir krizin de yolda olduğunu kaydetti.

Yabancı ekonomistlerden 'seçim sonrası' tahminleri: Acı verici bir kriz yolda

İkinci turda sandığın kazananının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olmasıyla birlikte seçimin gölgesinde kalan ekonomik kriz de yeniden gündeme geldi.

Ekonomi politikalarının da etkisiyle hayat pahalılığının altında ezilen vatandaş için gelecek tahminlerini paylaşan yabancı ekonomistler iyi bir tablo çizmedi.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, Reuters ajansı, yaşam pahalılığının, TL'deki değer kaybının ve Merkez Bankası rezervlerinin eksiye düşmesinin gölgesinde düzenlenen seçimlerin ardından, yabancı ekonomistlere Türkiye ekonomisine dair beklentilerini sordu.

'HETERODOKS SÜRDÜRÜLEMEZ'

ABD merkezli yatırım şirketi Ninety One'ın analistlerinden Roger Mark, Türkiye'deki ödemeler dengesi krizinin derinleşeceği ve sermaye kontrollerinin artabileceği uyarısı yaptı. Mark, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim görüşümüze göre, Erdoğan'ın önündeki en büyük zorluk ekonomi. Zaferi, çok tehlikeli bir ekonomik dengesizliğin gölgesinde gerçekleşti; heterodoks (alışılmışın dışındaki) ekonomik modeli giderek daha sürdürülemez hale geliyor.

OLASI SENARYODA 'LİRALAŞTIRMA' DA VAR

Politika değişikliği yapılmazsa, Türkiye daha aşırı seviyede bir ödemeler krizine doğru ilerliyor; daha sıkı sermaye kontrolleri ihtimali artıyor. Aşırı bir senaryoda bu durum, vatandaşların geniş kapsamlı dolar mevduatlarının 'liralaştırılmasına' (zorla bozdurma) sahne olabilir; Türklerin yurtdışına olan borçları temerrüde düşebilir."

'ACI VERİCİ BİR KRİZ YOLDA'

Gelişmekte olan ekonomilere ilişkin veri analizi yapan Dubai'daki Tellimer firmasından Hasnain Malik, "Erdoğan'ın kazanması hiçbir yabancı yatırımcıya rahatlık sunmuyor" diyerek şöyle devam etti: "Tüm varlıkları etkileyen acı verici bir kriz yolda; enflasyon çok yüksek, faiz oranları çok düşük ve net döviz rezervi yok. Erdoğan'ın şu an siyaseten kendisini ortodoks bir ekonomi politikasına geri dönecek kadar güvende hissettiğini ise ancak en iyimserler umabilir."

DÖVİZ TAHMİNLERİ ASKIYA ALINDI

Goldman Sachs'ten ekonomist Clemens Grafe ise ikinci tur sonuçlarının beklendiği yönde çıktığını ve piyasaların bu nedenle ani bir tepki vermeyeceğini söyledi. İlk turun sonuçlarının piyasalar açısından şaşırtıcı olduğunu ve bu nedenle güçlü bir tepki geldiğini söyleyen Grafe, "İkinci turun sonucunun ise büyük ölçüde bu şekilde beklendiğini düşünüyoruz ve ani bir piyasa tepkisi beklemiyoruz. Piyasanın odak noktası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz rezervleri ve YL olmaya devam edecektir. Uluslararası rezervler bu yılın başından beri sürekli olarak düştü ve Türk Lirası'nda oynaklığın geçmişte keskin biçimde arttığı seviyelere yaklaştı" dedi. Grafe, Erdoğan'ın yeniden seçildiği oylamanın ardından Türkiye için döviz tahminlerini askıya aldıklarını ekledi.

'DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI SÜRECEK'

Global Menkul Değerler A.Ş.'den Araştırma Grup Direktörü Serdar Pazı ise özellikle de döviz kurlarına paralel olarak kısa vadede borsada yükseliş beklenebileceğini, doların 20 liranın üzerinde kalacağını öngördüğünü söyledi. "Bu süreçte ihracatçılar kazanabilir" diyen Pazı, Erdoğan'ın seçim kampanyasında ve balkon konuşmasında düşük faiz politikasını savunmaya devam ettiğini hatırlatarak şöyle devam etti:

Bu politikanın, en azından 2024'ün ilk çeyreğinde düzenlenecek olan yerel seçimlere kadar değişmesini muhtemel görmüyoruz. Bu sırada yetkililer, şu anki yüksek cari açığın ve düşük döviz rezervlerinin gölgesinde TL'deki değer kaybını kontrol altında tutmak için sınırlama ve düzenlemelere bel bağlamayı sürdürebilir.

İlişkili Haberler

Manşetler