,

Türkiye'ye dışarıdan para gelecek ama...

Bu hafta Şans Sohbetleri'nde ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, Türkiye'ye para çekmek için yapılan temasları ele aldı. İkili swap mekanizmasının kritik rolüne dikkat çekti.

Türkiye'ye dışarıdan para gelecek ama...

Güldağ: İstanbul Sanayi Odası'nın 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklandı. Türkiye ile ilgili her zaman çok önemli eğilimleri izleyebildiğimiz bir çalışma. Emeği geçen herkese teşekkür borcumuz.

Ağaoğlu: Al benden de o kadar...

Güldağ: Maliyet artışına rağmen Türkiye’nin devleri geçen yıl karlılığı korumuş görünüyor. Üretim tarafını konuşuruz ama devreden KDV meselesi dikkat çekiyordu. Yüzde 107 artışla 49 milyar liraya ulaştı.

Ağaoğlu: Devletle sanayi kuruluşları bir pazarlığa oturup artık bu yükten karşılıklı olarak kurtulmayı neden denemiyorlar, anlamıyorum. Sıfır faizle devleti finanse ediyorlar. Ama karşılığında bir çuval faiz ödüyorlar.

Güldağ: İSO Başkanı Bahçıvan bir öneride bulundu. Devreden KDV alacaklarının Eximbank kredilerine dönük bir teminat aracına dönüştürülmesinin rasyonel çözüm olacağını söyledi. Bu arada, ihracata dönük çalışan sanayiciler, Eximbank’tan daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını her fırsatta vurguluyor.

Ağaoğlu: Kefalet sigortası ürünü daha fazla kullanılmalı. Teminat mektubuna benzer bir yapı.

Güldağ: Sonra firmaların kredi limitleri bu teminat mektubu vesaire ile boşu boşuna doluyor.

Ağaoğlu: İş dünyası kefalet sigortasını kullanmaya başlamalı.

Güldağ: Bakan Şimşek'in New York’taki temaslarına geçelim. Hemen arkasından da Goldman Sachs’ın, Türkiye'yi yeniden oyuna dâhil eden açıklamaları geldi. Ve Standard and Poor's'un Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'politika değişikliği' nedeniyle negatif'ten durağan'a çevirmesini dikkate alırsak, uluslararası finans çevrelerinden Türkiye'ye yönelik olumlu mesajlar geliyor.

Ağaoğlu: Financial Times'ta Şimşek’in çabaları ile ilgili yayımlanan yazıyı da dâhil etmek gerekir bu tabloya. Batı dünyasına ciddi mesajlar iletmeye başladı Sayın Şimşek. İyi bir haber.

Güldağ: Şimdilik fiilen gelen pek bir şey yok ama bu yeni politikada devam edilirse Batı'nın finans çevrelerinden para gelme ihtimali yükseliyor.

Ağaoğlu: Ama daha alınacak yol var. Goldman Sachs diyor ki, faizleri yüzde 40’lı seviyelere gelirse Türkiye'ye bakmak gerekebilir. Özellikle 'carry trade' için...

Güldağ: Goldman'ın biraz bu özelliği var değil mi? İşaret fişeğini ilk atan olmayı seviyor.

Ağaoğlu: Şimdi bu gelişmelerin bazı karşılıkları var. Borsada ihracata yönelik şirketler bankaların çok daha üzerinde performans göstermişlerdi. Ama 'carry trade' dönemine gelince, kur daha dengeli olacak. Bu dönemde bankacılık sektörü daha iyi performans gösterecek.

Güldağ: Vahap Munyar New York'taki temasları izledi. Onun gözlemi de yatırımcıların ilgisinin arttığına ilişkin. Önceki dönemle kıyaslanmayacak ilgi var...

Ağaoğlu: Türkiye'ye para getirmek için iyi bir PR, halkla ilişkiler çalışması yapılıyor. Newyork’ta yatırımcıları da ikna etmiş olabilirsiniz fakat Türkiye’ye yatırım yapacakları köprüleri yıktık biz.

Güldağ: Londra'dan bir swap haberi gelebilir deniyor.

Ağaoğlu: Öncelikle swap kanallarını açmamız gerekiyor. Ama ben de bizim bankacıların 'aman swapı açarsanız, kuru tutamazsınız' dediğini duyuyorum.

Güldağ: Borsada 70 milyar dolardan 30 milyar doların epey altına indi yabancıların yatırımları. Tahvil-bono tarafında da 60 milyar dolara yakın yatırımları vardı bir zamanlar. Orası da 1 milyar dolar civarına geriledi.

Ağaoğlu: Hazine bonosu ve devlet tahvilleri bir başka gelecekleri yer. 10 yıllık tahvil alıp, 2 yıl para kaybedip sonra çok daha iyi para kazanırım diyen yatırımcılar vardır ama…

Güldağ: Özel sektör tahvilleri...

Ağaoğlu: Mümkünü yok gelemezler. Uğraşmazlar bile. Güldağ: Tabii önce Ankara'nın tahvilini değerlendireceklerdir. Ağaoğlu: İşte onun için, o temaslarda olumlu geri dönüşler var ama o olumlu geri dönüşü Türkiye piyasasına getirecek bir düzen yok. Swap limitlerini neden açmıyoruz mesela? Bu mekanizmaların hazırlanması lazım. Aradıkları basit; kolayca gelebileyim, kolayca da çıkabileyim...

Güldağ: Regülasyonlarda esnemeler bekleniyordu ama şu sıra yeni yeni regülasyonlar geliyor.

Ağaoğlu: Yatırımcı aşırı kontrollü bir piyasaya gelmez. Çok zor. Swap mekanizmasını çalıştırmadan, tahvil ve bonoya girişi cazip hale getirmeden son dönemde oluşan olumlu havaya rağmen Türkiye'ye para gelmesi zor. Köprüleri yeniden kurmak lazım.

Güldağ: Tabii Türkiye’deki yatırımcıyı, piyasayı ikna etmek lazım önce. Sürekli kurların yukarı çıkacağını düşünüyorsa, TL'ye güven duymuyorsa... Bugün Türkiye'de parası pulu olan kaç kişi yatırımlarını TL'ye yapıyor? O noktada yabancıyı da ikna etmek mümkün olmaz. Yerli TL'ye koşarsa, yabancı iki katı koşacaktır.

EKONOMİM

İlişkili Haberler

Manşetler