,

TÜİK: Tüketici güveni son 4,5 yılın en yüksek seviyesinde

Endeks, eşik değer olan 100'ün altında kalmayı sürdürüyor

TÜİK: Tüketici güveni son 4,5 yılın en yüksek seviyesinde

Tüketici güven endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4 oranında arttı. Nisan ayında 87,5 olan endeks, mayıs ayında 91,1 olarak gerçekleşti.

TÜİK, mayıs ayı tüketici güven endeksi verisini yayımladı. Mart ayında 80,1 seviyesinde olan ve nisanda 87,5'e yükselen endeks, mayısta 91,1'e çıktı.

Böylece endeks, 2018 Temmuz ayında gördüğü 92,9 seviyesinden sonraki en yüksek değere ulaştı.
Tüketici güven endeksi nedir?

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.

Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu göstermektedir. Benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/ beklentisini göstermektedir. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini ifade etmektedir.

Kaynak : Anadolu Ajansı

İlişkili Haberler

Manşetler