BIST 100 9.602,14 %-2,09 Dolar 36,44 %0,38 Euro 38,16 %-0,05 Altın Gram 3.438,13 %0,27 Brent Petrol 74,41 %-2,68 Bitcoin 96.291,56 %1,01
,

Tasarruf sahipleri neden yeniden KKM'ye yöneldi?

Kur Korumalı Mevduat Fonu 6 Ocak-10 Şubat arasında 114 milyar lira artış gösterdi. Konuyla ilgili Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, "Elindeki birikimini enflasyondan korumak isteyen ve adeta ne yapacağını bilemez hale gelen tasarruf sahibi hem dövizde yaşanabilecek artıştan korunmak, hem de döviz artmadığı takdirde görece yüksek faiz alabilmek için KKM’ye hücum etti. Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde bu artış sürecek" dedi.

Tasarruf sahipleri neden yeniden KKM'ye yöneldi?

Tasarruf sahipleri, iktidarın faiz tavanı uygulamasını kaldırması ile yeniden Kur Korumalı Mevduat'a yöneliyor. Dövizi sabit tutan ekonomi politikaları nedeniyle cazibesini kaybeden KKM uygulaması, bankaların yeni uygulamaları gündeme getirmesiyle yeniden yükselişe geçti.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bu yükselişin nedenlerini ve bankaların yeni uygulamalarını "Tasarruf sahibi yeniden KKM’ye yöneldi" başlıklı yazısında şöyle aktardı: 

"Kur korumalı mevduat hesabında aralık ayının son haftasıyla ocak ayının ilk haftasında yaşanan 93 milyar liralık hızlı düşüşten sonra DTH dönüşümlülerde faiz sınırlamasının kaldırılması özellikle son iki haftada hızlı bir artış başlattı.

KKM bakiyesi 6 Ocak’tan bu yana artıyor. Son beş haftadaki artış 114 milyar lirayı buldu.

KKM, 10 Şubat’ta 1 trilyon 484 milyar liraya ulaştı. Bu, KKM’nin şimdiye kadar çıktığı en yüksek düzey.         

Elindeki birikimini enflasyondan korumak isteyen ve adeta ne yapacağını bilemez hale gelen tasarruf sahibi hem dövizde yaşanabilecek artıştan korunmak, hem de döviz artmadığı takdirde görece yüksek faiz alabilmek için KKM’ye hücum etti. Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde bu artış sürecek.

İlişkili Haberler

Manşetler