,

Şimşek’in imdadına AYM yetişti

Anayasa Mahkemesi'nin varlık yönetim şirketlerine tanınan süresiz harç muafiyetini iptal etmesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in muafiyet ve istisnaların gözden geçirileceğine dair açıklamalarıyla birlikte, birçok kurum için tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Mali Hukuk Uzmanı Prof. Dr. Murat Batı, bu kararın diğer muafiyetlere de emsal teşkil edebileceği konusunda uyarıyor.

Şimşek’in imdadına AYM yetişti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin 23. Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında bazı muafiyet ve istisnaların gözden geçirileceğini, bu çalışmanın tamamlandığını ve iki hafta içinde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurmuştu.

Resmi Gazete'nin 4 Haziran tarihli sayısından Anayasa Mahkemesi (AYM), varlık yönetim şirketlerinin belirli harçlardan süresiz olarak muaf tutulmasını öngören düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi.

"MUAFİYET ÖLÇÜSÜZ BİR FARKLILIK OLUŞTURDU"

AYM, önceki kararlarında, varlık yönetim şirketlerine beş yıl süreyle tanınan harç muafiyetinin makul ve nesnel bir nedene dayandığını kabul etmişti. Ancak, bu muafiyetin süresiz hale getirilmesinin orantısız bir avantaj sağladığı ve diğer teşebbüsler aleyhine ölçüsüz bir farklılık oluşturduğunu belirtti.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 143. maddesinin 7338 sayılı Kanun’un 58. maddesi ile değiştirilen altıncı fıkrasında yer alan “...492 sayılı Harçlar Kanunu’na göre ödenecek harçlardan,...” ibaresinin iptaline hükmetti.

Söz konusu karara ilişkin KARAR'a konuşan Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı, Yozgat Yerköy Asliye Hukuk Mahkemesi varlık yönetim şirketlerinin harçlarla ilgili kısmını eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle AYM'ye taşıdığını belirtti.

Batı, yeni gelişmenin bundan sonra kurumlara ve kişilere tanınmış muafiyet ve istisnaları etkiyebileceğini belirtti ve "Kurumlara ve kişilere tanınmış sınırsız muafiyet ve istisnaları hakimler fark ederse Anayasa Mahkemesi bu kararı baz alarak diğer hepsini de iptal edebilir" dedi.

'ŞİMŞEK, AYM'NİN BU KARARININ GEREKÇESİNİ BAZ ALABİLİR'

Şimşek'in bazı muafiyet ve istisnaların gözden geçirileceğine ilişkin sözlerini de hatırlatan Prof. Dr. Batı, şunları söyledi:

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hep bu muafiyet ve istisnalardan dem vuruyordu; bunlar çok fazla ve verimsiz diyordu. Ancak Şimşek, bunları kaldırmak için işlem yapmadı. Şimşek, artık AYM'nin bu kararının gerekçesini baz alarak bunları kaldırabilir. Bu kurumlar için tehlike burada başlıyor"

BERFU KARGI /KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler