,

Piyasalarda Çin depremi

Çin'in yeni yönetiminde Başkan Şi Cingping'e yakın isimlerin kilit görevlere atanması sonrası piyasalarda endişe arttı. Yuan dolar karşısında değer kaybederken Çin borsaları da geriledi.

Piyasalarda Çin depremi

Asya pay yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, söz konusu seyirde Çin’deki gelişmeler etkili oldu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dün sona eren seçimlerde tarihi şekilde üçüncü dönemde de lider seçildi ve kendisine yakın politikacılardan oluşan yürütme komitesini açıkladı.

Şİ’YE YAKIN İSİMLER GÖREVDE
Yedi kişiden oluşan Daimi Komite’nin diğer üyeleri Zhao Leji ve Wang Huning eski komitede de bulunmalarının ardından yeniden görevlendirilirken Cai Qi, Ding Xuexiang ve Li Şi komiteye yeni katılan isimler oldu.

Şi’ye yakın isimlerin kilit görevlere atanması ve Politbüro Daimi Komitesi’ne sıfır Covid savunucularının eklenmesi, Covid kısıtlamalarının erken gevşetilme şansını azaltacağını düşündürürken diğer yandan Şi’nin piyasa karşıtı politikalarda elinin güçlenmesinden endişe ediliyor.

PİYASA SARSILDI
Parti içindeki atamaların  Hong Kong’da da siyasi gerilimi artırabileceği endişesi de öne çıkarken, Hong Kong borsasında satış baskısının derinleştiği görüldü. Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 4'ten fazla düşerken, Hang Seng Tech endeksi yaklaşık yüzde 6 düştü.

Öte yandan piyasalardaki hareket yuanı da etkiledi. Yuan yüzde 0,4 değer kaybı yaşarken dolar/yuan 7,2552 ile Ocak 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Şangay ve Shenzhen borsalarında işlem gören ilk 300 hissenin performansını ölçmek için kullanılan CSI 300 endeksi de yüzde 2 geriledi.

PİYASA ENDİŞE DUYUYOR
Bloomberg’in aktardığına göre, yatırım şirketi United First Partners Asya Araştırmaları Başkanı Justin Tang konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Piyasa bu kadar çok Şi destekçisinin seçilmesiyle birlikte Şi’nin piyasa dostu olmayan politikalarını yürürlüğe koyma yeteneğinin artık sağlamlaşmasından endişe duyuyor” dedi.

Kingston Securities Araştırma Direktörü Dickie Wong, “Çin beklentiyi aşan makro veriler bildirirken, liderlik değişikliği ve Çin – ABD gerilimi beklentileri aşağı çekmeye ve belirsizlik yaratmaya devam ettiği için piyasa düşüş yolunda” dedi.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler