,

Özgür Demirtaş, Merkez Bankası için Hakan Kara ismini önerdi

Akademisyen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medyadan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için başkan adayını açıkladı.

Özgür Demirtaş, Merkez Bankası için Hakan Kara ismini önerdi

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri sonrası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başına kimin atanacağı merak konusu oldu.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, TCMB Başkanlığı’na Prof. Dr. Hakan Kara’yı önerdi. Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bana soruluyor, Merkez Bankası Başkanı kim olmalı diye. Net yanıtım var: Merkez Bankası Başkanımız, Prof. Dr. Hakan Kara olmalı. Bu konuda çok netim. Hakan alanında uzman, tam liyakatli, Kurumu çok iyi biliyor ve tam bir beyefendi” ifadelerini kullandı.

Hakan Kara kimdir?

Hakan Kara, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başekonomistidir. 2003-2019 yılları arasında Türkiye'de para ve makroihtiyati politikaların analizi, tasarımı ve uygulanmasında öncü rol oynadı. Banka'nın araştırma ve politikasını organize etti. 

Türkiye'de Enflasyon Hedeflemesi (BT) rejimi hazırlıkları sırasında, beşeri sermayeyi güçlendirmeyi, teknik becerileri geliştirmeyi ve sorunsuz bir geçiş için altyapıyı oluşturmayı amaçlayan araştırma ve politika departmanlarının tasarımına ve yeniden yapılandırılmasına ana katkıyı yaptı. On üç yıl önce başlatılan bu sistem, Merkez Bankası'nın ana karar alma ve politika çerçevesinin temeli olmaya devam ediyor.

Hakan Kara'nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki ana görevlerinden biri, politika çerçevesini uluslararası yatırımcılara ve diğer muhataplara iletmekti. Politika tasarımına ilişkin mantığı ve arka plan düşüncesini açıklayan çok sayıda halka açık konferans ve yatırımcı sunumu yaptı. TCMB politikalarının iletişimini daha da kolaylaştırmak için yeni bir blog başlattı ve 2016-2019 yılları arasında blog serisinin baş editörü olarak görev yaptı.

Hakan Kara, hakemli akademik dergilerde düzenli olarak Türk ekonomisinin değişen dinamikleri ve parasal-makroihtiyati etkileşimler ile değişken sermaye akışlarıyla başa çıkmak için farklı politika araçlarının kullanımına odaklanan makaleler yayınlamaktadır. Akademik konferanslarda ve üst düzey politika panellerinde çok sayıda sunum ve açılış konuşması yaptı ve çeşitli uluslararası konferanslar ve çalıştaylar düzenledi. Yarı zamanlı öğretim üyesi olarak Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans ve lisans dersleri verdi. Hakan Kara, Central Bank Review'in editörlüğünü ve International Journal of Central Banking'in yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.

ALİ HAKAN KARA ÖZEL HAYATI

Ali Hakan Kara'nın evli olduğu ve bir oğlu olduğu biliniyor.

HAKAN KARA EĞİTİM ALDIĞI ALANLAR

  • Ekonomi Doktorası, 2002, NYU
  • Ekonomi Yüksek Lisansı, 1996, Bilkent Üniversitesi
  • Elektrik-Elektronik Müh. Lisansı, 1991, Orta Doğu Teknik Ün.
  • Araştırma: Para İktisadı, Makroekonomi, Merkez Bankacılığı Teorisi ve Politikası, Türkiye Ekonomisi

İlişkili Haberler

Manşetler