,

Önümüzdeki aylarda ÖTV artırılabilir

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından dolar kuru yükselmeye devam ediyor. Otomobil piyasasında da özellikle pandemi ile yaşanan fiyat artışlarının da devam etmesi bekleniyor.

Önümüzdeki aylarda ÖTV artırılabilir

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, otomobil satışından kazanılan ÖTV ile en yüksek oranda kazancın sağlandığına dikkat çekti. Şahin, seçim sonrasında ÖTV’nin artırılabileceğini ve kur oranlarının artışı ile vatandaşların alım yapamayacağının altını çizdi.

Seçimler sona erdi. Seçimlerin ardından dolar kuru yükselmeye başladı. Kurlarda yaşanan artış ile birlikte piyasada birçok ürünün fiyatlarında da artış olması beklenirken, pandemi ile birlikte başlayan fiyatlardaki artışın ise seçimden sonra da devam etmesi bekleniyor. Özellikle otomobil piyasasında fiyatlarındaki artış, dolar ve vergi oranlarındaki artışlar da devam ediyor. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, dolar kurunda yaşanan artış ile vatandaşların alım yapamayacağına dikkat çekti.

Kurlarda yaşanan artışlara dikkat çeken Şahin, piyasaların Cuma gününe odaklandığının altını çizerek, “Kur bir anda 30 liraya çıkmayacak ama her gün kademe kademe artmaya devam edecek. Bir noktadan sonra fiyatlarda yaşanan artışlar ile vatandaşlar alım yapamayacak noktaya gelecek. Piyasalar Cuma gününü bekliyor. Özellikle ekonomi politikasının ne olacağı önemli. Yeni kabine ile piyasa belirlenecek” dedi.

“DOLAR 30 TL’Yİ AŞARSA DAHA BÜYÜK SORUNLAR BİZLERİ BEKLİYOR”

Bütçe verilerini inceleyen Şahin, bütçede verilen açığa dikkat çekerek, özellikle ek bütçe ile yaşanacak ek zamların altını çizdi. Şahin, “Bütçe ilk 4 ayda 382 milyar ile rekor açık verdi. Bu açığın kapatılması için öncelikli olarak belirlenecek ek bütçe sebebiyle her alanda zamların gelmesini bekliyorum. Özellikle vergi oranlarında yaşanacak artışların olmasını bekliyorum. Tabii ki ilk sırada ÖTV artışı, Ek MTV, Ek Emlak Vergisi, Ek Kurumlar ve Gelir Vergisi. Hele ki dolar kurunda yaşanan artışların 30 TL’yi artması durumunda daha büyük sorunlar bizleri bekliyor” ifadelerini kullandı.

“HEM HEDEF HEM DE VERGİ ARTACAKTIR”

Yılın ilk dört ayında vergi gelirlerine dikkat çeken Şahin, özellikle ÖTV kazancının önemli olduğunu belirterek, “Yılın 4 ayında tüm vergiler arasında yüzde 10,4’lük kazanç ile otomobilden alınan ÖTV lider konumda. Yıl sonu hedefi olan 203 milyarın şimdiden yüzde 44'ü tutmuş durumda. Unutmayın, bundan sonrası hem hedef hem de vergi artacaktır” diye konuştu.

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler