,

Merkez Bankası'ndan iki yeni karar: Ne ifade ediyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Zorunlu Karşılıklar Hakkındaki Tebliğ'de yer alan kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğü düzenlemesine son verdi.

Merkez Bankası'ndan iki yeni karar: Ne ifade ediyor?

Politika faizini sabit bırakan Merkez Bankası'nın iki yeni kararı daha Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğü sonlandırıldı. Karar ile bankaların mevduat tarafında elinin rahatlayacağı kaydedildi. Ekonomistler, mevduat faizlerinde son dönemlerde yaşanan dalgalanmalara dikkat çekiyordu. Diğer karar ise ticari kredilere yönelik oldu. Karar ile bankalar, ticari kredilerin erken kapatılmasında ödeme ücreti tahsil edebilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevduat faizi ve ticari kredileri ilgilendiren iki yeni kararını duyurdu.

Resmi Gazete'de yayınlanan Tebliğ'e göre, TCMB kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğünü sonlandırdı.

Zorunlu karşılık adımı ile bankaların maliyetlerinin aşağı çekileceği ve sadeleşme sağlayacağı kaydedildi. Özellikle mevduat tarafında bankaların elinin rahatlayacağı kaydedildi.

TİCARİ KREDİ DÜZENLEMESİ

Diğer karar ise ticari kredilere yönelik oldu. Merkez Bankası, ticari kredilerin erken ödenmesi durumunda bankalarca talep edilebilecek erken ödeme ücretine yönelik düzenleme yaptı. Düzenleme kapsamında değişken faizli kredilerde erken ödenen tutarın yüzde 2'sine kadar erken ödeme ücreti tahsil edilebilecek

Ekonomistler, değişken faizli ticari kredilerin politika faizine duyarlı olduğunu belirtti. Faizlerde yaşanan artışın işletmelerin kredi maliyetlerini yükselttiğini kaydeden ekonomistler, erken kredi kapama isteğinin arttığını da ifade etti.

Dün faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB, likidite gelişmelerinin yakından izlendiğini ve sterilizasyon araçlarının gerekirse çeşitlendirileceğini vurgulamıştı.

Piyasaların beklentisi de faizin sabit tutulacağı yönündeydi. Mevduat ve gecelik faizlerdeki dalgalanmaların ardından bazı adımların atılabileceği öngörülmüştü.

MEVDUAT FAİZLERİNDE 10 PUANLIK DÜŞÜŞ

Öte yandan mevduat faizlerinde de 10 puana yakın bir düşüş yaşandı. 3 aya varan vadeli mevduatlarda ortalama faiz nisan ortasındaki zirvesinden bu yana 10 puana varan gerileme yaşadı.

TCMB verilerine göre üç aya kadar vadeli TL mevduatlarda ağırlıklı ortalama faiz 21 Haziran haftasında yüzde 58,38 olarak kaydedildi. Böylelikle mevduat faizlerinde üç ay sonra yüzde 60'ın altı görüldü.

**********

TEBLİĞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SAYI: 2024/15)

MADDE 1- 25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’in 10 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- Bu Tebliğ 21/6/2024 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

Kaynak : NTV

İlişkili Haberler

Manşetler