Özel bir bankadan konut kredisi kullandı. Kredi vadesi tamamlanmadan beş yıl sonra hayatını kaybetti. Kredi çekilirken babalarına hayat sigortasını yapıldığını fark eden çocukları ise tüketici mahkemelerine açtıkları davayı kazandı. İstinafa uzanan dosyada da bankanın kararın kaldırılması talebi "dürüstlük" ilkesine aykırı olarak hareket edildiği gerekçesiyle reddedildi.
Olay, Ankara'da yaşandı. 2012 yılında özel bir bankadan 67 bin 500 TL konut kredisi kullanan tüketiciye hayat sigortası yapıldı. Bunun için 699 lira bedel tahsil edildi. Kredi taksitlerini eksiksiz ve zamanında yatıran adam, 2017 yılında vefat etti. Çocukları da 2020 yılına kadar kredi taksitlerini ödemeye devam etti. Ancak hayatını kaybeden tüketicinin çocukları bir süre araştırma yaptıktan sonra babalarına hayat sigortası yaptırıldığını ve kredi borcundan sorumlu olmadıklarını söyledi. Konu mahkemeye taşındı, Ankara 11. Tüketici Mahkemesi çocukları haklı buldu. Ödenen toplam 41 bin 878 liranın davacı aileye tekrar verilmesi yönünde karar verdi. Banka da bunun üzerine dosyayı istinafa taşıdı.
Dosyayı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi ise çarpıcı tespitlerle bankanın ilk derece mahkemesinin kararının kaldırılması yönündeki talebini reddetti. Davalı bankanın hayatını kaybeden tüketiciye yaptığı hayat sigortasının yenilenmesine ilişkin bildirimi yapmadığına dikkat çekti. Bu aşamada bankanın Türk Medeni Kanun'un 2. Maddesi'nde yer alan "dürüstlük" ilkesine aykırı hareket ettiğine işaret edildi. İlk derece mahkemesini kararında yasaya aykırılık bulunmadığı tespit eden istinaf mahkemesi, 11. Tüketici Mahkemesi'nin hükmünü hukuka uygun buldu.
CNNTÜRK