,

İTO Başkanı: Yabancı ev almıyor satıyor

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Avdagiç, Türkiye'nin yatırım anlamında ve birim fiyat anlamında rekabetçiliğini kaybettiğini söyledi. Yabancıların konut alımlarının yarıya düştüğünü ifade eden Avdagiç ekledi: "Türkiye genelinde yabancılara konut satışları 6 milyar dolardan 3 milyar dolara geriledi. İstanbul’da satılan konutların yüzde 10’u yabancılara satılıyordu, şu anda bu yüzde 5’lere düştü. Almış olanlarını da satışa başladı. Bunun dengesi iyi ayarlanmalıdır.”

İTO Başkanı: Yabancı ev almıyor satıyor

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'nin yatırım ve birim fiyat anlamında rekabetçiliğini kaybettiğini vurgulayarak, yabancıların Türkiye'deki konut alımlarının önemli ölçüde azaldığına ve mevcut konutlarını satmaya başladıklarına dikkat çekti. Avdagiç, "Türkiye genelinde yabancılara konut satışları 6 milyar dolardan 3 milyar dolara geriledi. İstanbul'da satılan konutların yüzde 10'u yabancılara satılıyordu, şu anda bu oran yüzde 5'lere düştü. Almış olanlarını da satışa başladılar. Bunun dengesi iyi ayarlanmalıdır,” şeklinde konuştu.

'İSTANBUL OTELLERİ AVRUPA'DAN DAHA UCUZ'

Başkan Avdagiç ayrıca, turizm sezonunun iyi geçirilmesi halinde Türkiye'nin mayıs ayından itibaren ciddi bir döviz gelirine sahip olacağını ifade etti. İstanbul otellerinin hala Avrupa fiyatlarının çok altında olduğunu belirten Avdagiç, "İstanbul otelleri hala ucuz. Artan taleple beraber hem doluluk oranlarının artması hem fiyatların daha makul hale gelmesi, İstanbul için önemli bir konu" dedi.

İstanbul’a ve Türkiye’ye turist gelmesinde karşılaşılan engellerden birinin de Türkiye'nin yabancı karşıtlığı olduğunu söyleyen Avdagiç, "Türkiye'nin içinden ve dışından pompalanan yabancı karşıtlığı, birçok misafirimizin Türkiye’ye gelmesine engel oluyor ve olumsuz bir atmosfer oluşturuyor. Bu Türkiye’nin kuralsız, tüm yabancıları ülkeye kabul etmesi anlamına gelmiyor. Mutlaka bir sınır güvenliği kontrolü ülkenin bekası anlamında en önemli konulardan bir tanesi" şeklinde konuştu.

'YABANCI DÜŞMANLIĞI BÜYÜK TEHDİT'

"Yabancı düşmanlığı büyük bir tehdit," diyen Avdagiç, "Ancak kurumlar ve kişiler olarak hem yurtiçinde hem yurtdışında abartılı ve rasyonel karşılığı olmayan söylemleri gündeme getirenlere karşı çok net, açık ve sürekli tavır almamız lazım. Aksi halde Türkiye hiçbir yabancının gelmesinin istenmediği bir ülke durumuna düşer ki, bu turizm için benim şu an yakın ve orta vadede gördüğüm en büyük tehdit. Bu insanların açık tepki vermeden kararlarıyla sizi cezalandırdığı bir sürece dönüşüyor. Yani ülkenize gelmeyerek, otomatikman siz ülke olarak belirli bir kaynaktan mahrum kalıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Avdagiç, Türkiye'nin turizmde yeni bir konsept ve strateji belirlemenin zamanının geldiğini belirtti ve ekledi: "Turizmde artık yeni bir konsept ve strateji belirlemenin zamanı geldi. Türkiye orta ve uzun vadede turizmde konseptini, fiyat stratejisini ve hizmetlerini baştan aşağı gözden geçirmeli. Çünkü hiç gündemde olmayan yeni rakiplerimiz belli bir süre sonra devreye girecek. Türkiye turizmdeki dinamik gücünü, belirli aralıklarla strateji ve hizmet niteliklerini yenileyerek sürdürebilir."

Kaynak : Anadolu Ajansı

İlişkili Haberler

Manşetler