,

Kiracıların 13 Gün Korkusu

Kiralara getirilen yüzde 25 sınırı 13 gün sonra kalkıyor. Ev sahipleri çoğunlukla yüzde 25 sınırını uygulamasa da kağıt üstündeki yasağın kalkmasıyla fahiş kira artışlarının gündeme gelmesinden endişe ediliyor

Kiracıların 13 Gün Korkusu

1 Temmuz 2024 itibarıyla konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırı kalkıyor ve bu durum kiracılar arasında büyük endişeye neden oluyor. Türk Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirilmişti ve bu sınırlama 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmıştı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir düzenleme yapılmayacağını belirttiği için, bu tarihten sonra kira zamları enflasyon ortalamasına göre yapılacak.

Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi uyarınca, 1 Temmuz'dan sonra kira zamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre belirlenecek. Bu durum, kira artışlarının mevcut enflasyon oranlarına göre daha yüksek olabileceği anlamına geliyor.

İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü'nün (İPA) İstanbul Barometresi araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 49,2'si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 65,2’si, son kira artışı döneminde yasal sınır olan yüzde 25'lik orandan daha yüksek bir zam yapıldığını ifade etti. Kira artış hızının yavaşlamasına rağmen, kiralar yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. Endeksa'nın verilerine göre, son iki yılda Türkiye'de kiralar nominal olarak yüzde 265 arttı.

Bu gelişmeler, kiracılar arasında ciddi bir endişeye yol açmış durumda. 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak yeni düzenleme ile birlikte kiracıların kira artışları karşısında daha fazla zorlanabileceği belirtiliyor.

HALKTV

İlişkili Haberler

Manşetler