Mustafa BALCI - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapılması için gerekli çalışmaların tamamlandığını daha önce açıklamıştı. Bu hizmetin ilk aşaması, 18 yaşını doldurmuş e-Devlet kullanıcılarının kullanımına sunulmuş durumda. İlk aşamada, taşınmaz sahibi gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı üzerinden 'Kira Sözleşmesi İşlemleri' bölümünü kullanarak sözleşmelerini oluşturabiliyor. Kiracılar ise hazırlanan bu sözleşmeleri yine e-Devlet üzerinden onaylayarak süreci tamamlıyor. Ayrıca, sahipliği 10 hissedara kadar olan taşınmazlar da bu sistem üzerinden kiraya verilebiliyor.
HİZMETİN AŞAMALARI
İlk aşama, yalnızca taşınmaz sahibi ile kiracıyı kapsarken, ilerleyen dönemlerde hizmetin kapsamı genişleyecek. Yıl sonunda başlayacak ikinci aşamada, emlak danışmanları ve yetkilendirilmiş kişiler de sözleşme hazırlama ve tarafların onayına sunma görevini üstlenecek.
Kira sözleşmelerinin dijital ortamda hazırlanmasının bir diğer avantajı ise, her sözleşme için "barkodlu belge" ve zaman damgası içeren doğrulama işlemlerinin yapılabilmesidir. Bu sayede, e-Devlet Kapısı üzerinden oluşturulan sözleşmelerin geçerliliği ve doğruluğu kolayca kontrol edilebilecek.
VERİ TOPLAMA VE UYUŞMAZLIK ÇÖZÜMÜ
Bu yeni düzenleme, vatandaşların kira sözleşmeleriyle ilgili yaşadığı uyuşmazlıkları çözme amacıyla başlatıldı. Ayrıca, oluşturulan sözleşmeler sayesinde Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'na yönelik veri toplama süreci de hızlandırılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bu uygulamanın hem vatandaşlar hem de kurumlar için büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.
Yeni sistem, kira sözleşmelerinin hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlarken, aynı zamanda bürokratik yükü azaltarak verilerin dijital ortamda daha etkin bir şekilde toplanmasına olanak tanıyacak.