,

İşine bağlı olmayan çalışanlar, küresel ekonomide 8,8 trilyon dolarlık kayba yol açıyor

Hibrit çalışma düzeni ve Z kuşağının meslek hayatına dahil olmasıyla iş dünyasında dengeler değişiyor. Gallup’un Küresel İşyerinin Durumu 2023 araştırmasına göre, işine bağlı olmayan çalışanlar, üretkenlik kaybı nedeniyle dünyaya 8,8 trilyon dolara mâl oluyor. Araştırmaya göre çalışanlar yöneticilerin değil, yöneticiler çalışanların bağlılığı için çabalıyor. Şirketlerin çalışan bağlılığını artırmak için yatırım yapmalarının hem çalışanlara hem de işletmeye büyük geri dönüşler sağladığını belirten kariyer danışmanı Bertay Fişekçi çalışanların gönülden bağlanacakları bir şirket kültürü yaratmanın ipuçlarını paylaştı.

İşine bağlı olmayan çalışanlar, küresel ekonomide 8,8 trilyon dolarlık kayba yol açıyor

Gallup’un Küresel İşyerinin Durumu 2023 araştırmasına göre, işine bağlı olmayan çalışanlar, üretkenlik kaybı nedeniyle dünyaya 8,8 trilyon dolara mâl oluyor. Günümüzde dünya genelindeki şirketlerin yarısından fazlası da ekiplerini elde tutmakta zorlanıyor. Öyle ki, çalışanların üçte birinin ( yüzde 32) kariyer değişikliğini düşünürken bunun temelinde maaş artışı isteği (yüzde 39), farklı bir alana ilgi duymaları (yüzde 21) ve yükselme arayışları (yüzde 20) takip ediyor. İş dünyasının belirsiz ve çalkantılı düzeni içinde yöneticilerin çalışan sadakatinin artırmak için yatırımlar yapmasının zorunlu hale geldiğini belirten Çalışan Bağlılığı Danışmanı Bertay Fişekçi ise yöneticilerin çeşitli programlar aracılığıyla danışmanlık almalarının faydalarını açıkladı.

“YATIRIM YAPMALARI HEM ÇALIŞANLARA HEM DE İŞLETMEYE BÜYÜK GERİ DÖNÜŞLER SAĞLIYOR”

Fişekçi, “Çalışan bağlılığı, bir çalışanın yüksek enerjiyle işyerine adandığını ve yaptığı işten tatmin olduğunu hissettiği duygu ve zihin durumu olarak ifade ediliyor. Ancak, gelin görün ki iş dünyasının dinamiklerinin sürekli değiştiği günümüzde işyerine duyulan mevcut bağlılığı istikrarlı kılmak oldukça zor. Bu noktada, şirketlerin çalışan bağlılığını artırabilecekleri ve süreklilik kazandırabilecekleri şekilde yatırım yapmaları hem çalışanlara hem de işletmeye büyük geri dönüşler sağlıyor” dedi.

“ÇALIŞANLARIN GÖNÜLDEN BAĞLANACAKLARI BİR ŞİRKET YARATMALARINI SAĞLIYORUM”

Şirketlerine bağlılık duyan çalışanların nasıl fark edilebileceğine dair ipuçlarını paylaşan Fişekçi, “İşyerine bağlı çalışanlar, iş yapmaya daha heveslidir. Bulundukları organizasyonun misyon ve vizyonuna kendilerini adamışlardır. Kendilerine verilen işi yapmanın ötesine geçerek daha fazlası ortaya koymaya isteklidir. Yine de bağlılık ve mutluluk tanımlarını doğru ayırt etmek çok önemli” dedi.

“ÇALIŞANLARIN GÖNÜLDEN BAĞLANACAKLARI BİR ŞİRKET YARATMALARINI SAĞLIYORUM”

Fişekçi, “Bağlılık, iş tatmini demek değildir. Çünkü, işimizde tatmin olsak da işyerimize bağlılık duymayabiliriz. Şirketine bağlı olmayan çalışanlar bu süreçte isteksizliği, süreçlere katkıda bulunmaması, arkadaş edinmeme gibi eylemlerle fark edilebilir. Bir organizasyonun ise çalışanlarının hem işinde doyuma ulaşması hem de kurumuna bağlı olması için uygulayabileceği çeşitli stratejiler var. Ben de bu aşamada devreye girerek, liderler için yol gösteriyorum. Çalışanların gönülden bağlanacakları bir şirket yaratmalarını sağlıyorum” diye konuştu.

Kaynak : DHA

İlişkili Haberler

Manşetler