Hindistan'dan Türkiye'ye boykot
Hint basını milyarlarca dolarlık ithalatın ve milyonlarca dolarlık turizm harcamasının boykottan etkileneceğini ileri sürüyor. Ancak hareketin Türkiye'yi gerçekten etkileyip etkilemeyeceği konusunda soru işaretleri de var.

Türkiye'nin son dönemde Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalarda İslamabad'ı desteklemesinin ardından, Hindistan'da Türk mallarına ve şirketlerine yönelik boykot hareketi başladı.
Hareket ilk önce Türkiye'ye yönelik turistik seyahatlerin iptal edilmesi yönündeki kamuoyu çağrılarıyla başlasa da Hint hükümetinin Türk şirketleri ve üniversiteleriyle bağını kesmesinin ardından boyut atladı.
Özellikle de Pakistan'ın Hindistan'a karşı Türk insansız hava araçlarını (İHA) kullandığına dair iddialar boykot hareketine ivme kazandırdı.
Hindistan perşembe günü ulusal güvenlik endişelerini gerekçe göstererek havacılık firması Çelebi'nin Hint havalimanlarında faaliyet göstermesini yasakladığını duyurdu. Şirket ise Hint hükümetinin tavrı karşısında yasal haklarını kullanacağını açıkladı.
Daha sonra bir dizi Hint üniversitesi de Türkiye'deki kurumlarla akademik bağlarını askıya aldı.
Hint basını milyarlarca dolarlık ithalatın ve milyonlarca dolarlık turizm harcamasının boykottan etkileneceğini ileri sürüyor. Ancak hareketin Türkiye'yi gerçekten etkileyip etkilemeyeceği konusunda soru işaretleri de var.
Hint basını: Düğün iptalleri 90 milyon dolara mal olabilir
Hint basınında son günlerde yer alan haberlerde boykot hareketinin Türkiye'ye pahalıya patlayacağına yönelik iddialar gündeme getiriliyor.
News18 televizyon kanalı, Türkiye'ye yönelik 2 bin rezervasyonunun iptal edildiğini ve 2025 için planlanan 50 Hint düğününden 30'unun tehlikede olduğunu savundu. Her bir Hint düğünün yaklaşık 3 milyon dolar değerinde olduğu söyleniyor. Buradan hareketle Türkiye'nin iptallerden dolayı 90 milyon dolar kadar doğrudan kayıp görebileceği ileri sürülüyor.
Yine Hindistan merkezli ekonomi gazetesi Financial Express'e açıklamada bulunan Hint düğün planlama firması Kestone Utsav'ın kıdemli temsilcisi Nikhil Mahajan, "Hint düğünleri Türkiye'nin turizm ekonomisine yılda 140 milyon dolardan fazla katkıda bulunuyor ve bu değişimin etkisi sismik olacak," dedi.
'İptaller yüzde 250 arttı'
Seyahat sitesi MakeMyTrip'ten bir temsilci, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Hintli turistler son bir haftada güçlü duygular dile getirdi. Azerbaycan ve Türkiye'ye yapılan rezervasyonlar yüzde 60 azalırken, iptaller yüzde 250 arttı," dedi.
Resmi verilere göre, Türkiye'de 2023'te 274 bin olan Hintli ziyaretçi sayısı, 2024'te 330 bin 100'e yükselmişti. Azerbaycan'da da geçen yıl yaklaşık 244 bin Hintlinin gelmesiyle rakamlarda artış görülmüştü.
Hintlilerin oranı yüzde 1'den az
Ancak BBC'ye göre artan sayılara rağmen, Hintliler 2024'te Türkiye'nin yabancı ziyaretçilerinin yüzde 1'inden daha azını oluşturmuştu.
Bu da genel turizm geliri üzerinde sınırlı etkileri olabileceği anlamına geliyor.
Azerbaycan'da ise oran daha yüksek. Ülkede Hintliler yabancı turistlerin yüzde 9'unu oluşturuyor.
2,84 milyar dolarlık Türkiye ithalatı tehlikede mi?
Hindistan'da yükselen son boykot hareketine "Önce Millet" adı veriliyor. Bu kapsamda tüccarların Türkiye'den aldıkları elma ve mermere boykot uygulaması yönünde bir baskı var.
Business Standard'a göre, Nisan-Şubat 2024-25 döneminde Hindistan'ın Türkiye'ye ihracatı 5,2 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Hindistan'ın Türkiye'den ithalatı ise 2,84 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yine de bu, Hindistan'ın 720 milyar dolarlık toplam ithalatının yaklaşık yüzde 0,5'ini oluşturuyor. Yani epey mütevazı bir rakam.
Öte yandan Türkiye halen Hindistan'a elma satan büyük tedarikçilerden biri. OEC'ye göre Hindistan, 2023 yılında Türkiye'den yaklaşık 92,8 milyon dolarlık elma ithal etti.
Ayrıca Hindistan'da 125 mermer firmasını temsil eden Udaipur Mermer İşlemecileri Derneği, Türkiye'den mermer ithalatının derhal durdurulması çağrısında bulundu. Türkiye şu anda Hindistan'ın ithal ettiği mermerin yaklaşık yüzde 70'inin tedarikçisi durumunda.
İki ürün üzerindeki boykot çağrılarının ne kadar etkili olacağı ise henüz net değil.
Euronews Türkçe