,

Gümüş ve altın ringe çıkıyor: 2023 gümüş daha çok kazandırabilir

“Süper döngüde bir ürünün beta katsayısı yüksekse daha iyi sonuç verdiğini görürsünüz” diyen uzmanlara göre gümüş 2023’te altından daha iyi performans gösterecek.

Gümüş ve altın ringe çıkıyor: 2023 gümüş daha çok kazandırabilir

Evrim KÜÇÜK / Ekonomim.com

Merkez bankalarının enflasyonla mücadele için uyguladığı sıkı para politikaları küresel ekonomiyi resesyona sürüklerken, belirsizlik finansal piyasalara hakim olmaya devam ediyor. 2023'te piyasaların nereye gideceği soruları sorulurken, değerli metallerde kazanç beklentisi öne çıkıyor.

Gelecek yıl hem altın hem de gümüş için ümit verici görünüyor, ancak birçok analist gümüşün volatil yapısı ve son iki yılda yeterince ilgi görmemesi nedeniyle 2023’te sarı metalden daha fazla toparlanabileceğini söylüyor. Beyaz metal, kendisini destekleyen makro ortam, güçlü fiziksel talep ve teknik görünüm olarak analistlere göre karışık bir yılın ardından 2023'te altından daha iyi performans gösterebilir.

Yılbaşından bugüne spot gümüş yüzde 3 artışla ons başına 23.80 dolara, spot altın yatay bir 1.815 dolar bandında işlem görüyor.

Beta katsayısı yüksek bir ürün

Wells Fargo'nun reel varlık stratejisi başkanı John LaForge, "Gümüş konusunda biraz daha pozitifim, çünkü ons başına 23 dolara geri döndük. Bu yüksek beta oyunu. Hisse senetlerinin düştüğü bir yılda, değerli metaller esas olarak hisse senetlerini takip eder. Bu tür bir ortamda, gümüşün istikrar kazanması altının daha iyi performansa işaret ediyor” şeklinde konuşuyor. La- Forge, emtiaların 2020'den beri bir süper döngü içinde olduğunu ve özellikle diğer emtialara göre ne kadar ucuz olduğu düşünüldüğünde gümüşün bu süreçte özel bir rol oynayabileceğini belirtiyor. "Süper döngüde bir ürünün beta katsayısı yüksekse daha iyi sonuç verdiğini görürsünüz. 1999-2011 arasında gümüş, altından çok daha iyi performans göstermişti" diyor.

Beta katsayısı, risk ölçüsü olarak kullanılıyor. Beta katsayısı yüksek olan bir ürünün riski ve beklenen getirisi daha fazladır.

Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman da, gümüşün yatırımcılar tarafından ihmal edildiğini, bu nedenle mevcut fiyat seviyelerinde çok fazla potansiyele sahip olduğunu söylüyor ekliyor: “Gümüş altından daha iyi performans gösterecek. Bu genellikle, değerli metaller için boğa koşusu sırasında ortaya çıkan modeldir.” Millman, gümüşte fiziki arz sıkışıklığının 2023’te kendini hissettireceğini söylüyor.

Tahminler 25-30 dolar aralığında

Commerzbank analisti Carsten Fritsch, gümüşün Fed'in faiz artırımlarının sona ermesinden ve ardından başlayacak faiz indirimlerine ilişkin spekülasyonlardan fayda sağlayacağını düşünüyor. Analist, durgunluğun sona ermesinin ardından beklenen ekonomik toparlanmanın ise endüstriyel kullanımı yüksek olan gümüşe ekstra destek vereceği görüşünde. Fritsch, gümüşün onsunu 25 dolar olarak tahmin ediyor.

Millman'ın gelecek yıl için hedefi ons başına 28-30 dolar civarında. Ancak, “Yatırımcılar, 20 dolar veya altına geri dönülürse büyük geri çekilmelere karşı da dikkatli olmalı" ikazında bulunuyor.

Bank of America, gümüşün gelecek yıl ons başına 25 doları göreceğini tahmin ediyor. LBMA'nın son konferansına katılanlar gümüş için
28.30 dolar öngörüsünde bulundular.

SANTA RALLİSİ GELEBİLİR

Altın ve gülmüşte çıkış hareketi sürüyor. Yeni yıl öncesi son işlem haftasına girerken altında hızlı bir yükseliş yaşanma olasılığı bulunuyor. Uzmanlara göre 1.800 dolar seviyesi aşağı yönlü kırılmadıkça bu seviyeye doğru geri çekilmeler piyasada alış fırsatı olarak değerlendirilecek. 1.815 dolar üzerinde kalıcılık durumunda 1.820, 1.825 ve 1.828 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olacaktır. Orta vadede ise 1.840, 1.880 ve 1.900 seviyeleri direnç bölgesi olarak gösteriliyor. Fed yetkililerinden yıl sonuna kadar açıklama yapmayacak olmasıyla risk iştahının arttığını söyleyen uzmanlar, artışları Santa rallisine hazırlık olarak görüyor. Yurtdışı piyasalarda yılın son günlerinde yaşanan hızlı yükselişler Santa Rallisi ya da Noel Baba Rallisi olarak adlandırılıyor.

Gram altında kritik seviye 1.090

Ons altındaki yükseliş ile birlikte Dolar/TL tarafındaki yükseliş denemeleri gram altını 1091 seviyelerinde getirdi. Bu bölge önemli bir direnç alanı olarak gösteriliyor. 1090’ın üzerindeki kapanışların sarı metali 1100’ün üzerine çıkarabileceği belirtiliyor.

İlişkili Haberler

Manşetler