BIST 100 9.975,59 %2.06 Dolar 34,07 %0.17 Euro 38,11 %0.08 Altın Gram 2.827,72 %0.89 Brent Petrol 74,86 %1.63 Bitcoin 62.947,01 %4.39
,

Gram altın yatırımcılara bu yıl ne kadar kazandırdı?

Fed ve Merkez Bankası'nın açıkladığı faiz kararları ile birlikte gram altında rekor tazelendi. Finans Uzmanı İslam Memiş, piyasalarda altının yükseliş trendinin devam edeceğini vurgulayarak, "Yüzde 8 binden fazla getirisi olan bir gram altın bu yıl da yüzde 40 civarında kazandırdı" dedi.

Gram altın yatırımcılara bu yıl ne kadar kazandırdı?

ABD Merkez Bankası (Fed), dün açıkladığı kararla politika faizinde 4 yıl aradan sonra ilk kez indirime gidildi. Banka, faizi 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Merkez Bankası da gün içerisinde eylül ayında faizi yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı.

Açıklanan faiz kararları ile birlikte gram altın rekora koştu. Altın yatırımcıları gözlerini analistlerin yapacağı yoruma çevirdi. Altın ve Para Politikaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcılar için şu değerlendirmede bulundu:

"DİNLENME MODU GELEBİLİR"

"2024 yılının sonuna kadar 3000 3500 lira aralığında gram altın, 2600 dolar seviyesine kadar merkez bankalarını 3000 bin dolar seviyelerine kadar jeopolitik olayları fiyatlayan bir ONS altın yükseliş trendi olacak.

Ancak bu kadar agresif yükselişlerden sonra bir iki haftalık dinlenme modu gelebilir ONS altın tarafında.

"GRAM ALTIN REKOR KIRDI"

Gram altın da tarihinin en yüksek seviyesini test etti. 2905 seviyesini gördü. Şu an 2880 seviyesine geri çekildi. Bu tarafta yıl sonuyla alakalı 3000-3500 TL beklentim devam ediyor.  Altın hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda güvenli liman olmaya devam edecek. Her ay rekorlarını yenileyecek.

Son 25 yılda gram altın Türkiye’de en fazla kazandıran yatırım aracı oldu. Yüzde 8 binden fazla getirisi olan bir gram altın bu yıl da yüzde 40 civarında kazandırdı. Uzun vadeli bir yatırım aracıdır altın. Fiyatına değil miktarına odaklanmak gerek. Altına yatırım yapıp zarar eden bir yatırımcı olmaz.

"YÜKSELİŞ TRENDİ SÜRECEK"

Şu an gram altın fiyatı alım için yüksek görülebilir. Ancak 3000 bin lira seviyesi görülünce bugünlerin daha ucuz olduğunu göreceğiz. 3500 TL seviyesi 3000 bin lirayı ucuz kılacak. Altın yukarı yönlü hareketine devam edecek.  

Bundan sonra Merkez Bankaları stoklarını altın rezervleri ile artıracak. Sadece bir yatırım aracı değil aynı zamanda bir rezerv para özelliği vardır. Altına fiziki talep devam ettikçe değer atışları da devam edecek.

"HAS ALTINI SAVUNAN BİRİSİYİM"

Altın yatırımcıları yatırım yaparken gram dışında farklı bir altına da yönelebilir. Darphanenin ürettiği 22 ayar altınlar var. Beraberinde rafinelerin üretmiş olduğu paketli gram altınlar var. Kuyumculuk sektörünün kullandığı altınlar var. İşçiliksiz altınlar paketli altınlara kıyasla daha az maliyetli olduğu için daha çok tercih ediliyor.

Sektör bunu kullanıyor. O yüzden has altını savunan birisiyim. Ama bunun kuyumculardan fiziki olarak alınması lazım. İnternetten alıma kesinlikle karşıyım. Dolandırma olaylarına çok açık bir durum."

Kaynak : Türkiye Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler