BIST 100 9.602,16 %-2,09 Dolar 36,41 %0,38 Euro 38,13 %-0,05 Altın Gram 3.438,14 %0,27 Brent Petrol 74,43 %-2,68 Bitcoin 96.170,04 %0,89
,

Ev sahipleri, faiz kadar kira istiyor

Eylül ayı enflasyonunda ‘konut’ grubu, %98 artışla yıllık bazda “en fazla yükselen” kalem oldu. Piyasada yaşananlarla ilgili çarpıcı tespitte bulunan Peninsula Danışmanlık Direktörü Fatih Keresteci, “Yüzde 50’lik enflasyonun 6 puanı kiralardan kaynaklandı. Konut sahipleri son dönemde kirayı belirlerken, faiz oranları kadar artırım yapıyor. Dolayısıyla yüksek kira ile mücadele için faizleri düşürmek dahi gerekebilir” diye konuştu.

 Ev sahipleri, faiz kadar kira istiyor

Türkiye’de bu yılın ocak ayında ortalama 133 TL olan 1 metrekare ortalama konut kirası, eylül ayında 177 TL’ye kadar yükseldi. 110 metrekare büyüklükte bir evin kirası ise ortalama 19 bin 500 TL olarak gerçekleşti. Gayrimenkul platformu Endeksa’nın verilerine göre, yıl başından itibaren kiralarda yaşanan artış, ortalama %33 olarak gerçekleşti.

YILLIK ARTIŞTA ‘KONUT’ ZİRVEDE

Asgari ücretin üzerinde olan ve Anadolu’daki birçok şehirde ortalama ücretlere de yakın seyreden kiralar, hane halkı bütçesini zorlamaya başladı. Geçen hafta açıklanan eylül ayı TÜFE rakamlarında da, ev kiraları ve gayrimenkul fiyatlarını barındıran “konut” kaleminin, yıllık bazda %98 ile en fazla artışın yaşandığı grup olduğu görüldü.

TÜFE’YE KİRANIN ETKİSİ

Enflasyondaki katılığın en temel kaynağının kira fiyatları olduğunu belirten Peninsula Danışmanlık Direktörü Fatih Keresteci, “Yıllık kira artışı ise %117,4!.. Kiranın, TÜFE ana endeksteki doğrudan payı ise %5,1… Yani %50’lik yıllık enflasyonun 6 puanı kira grubundan geliyor” diye konuştu.

KİRALAR NEDEN YÜKSEK?

Yüksek kira artışlarının detaylı şekilde analiz edilmesi gerektiğini, çünkü bunun dolaylı dolaylı etkilerinin de olduğunu belirten Fatih Keresteci, “Kiralanabilir hane sayısı az, %25’lik kira tavanı sistemi bozdu, yüksek faizler de (kiraya vermek için alınan) konut yatırımının cazibesini azaltıyor” dedi.

FAİZ KADAR KİRA TALEBİ!

Konut sahiplerinin son dönemde kirayı belirlerken, faiz oranları kadar artırım yaptığını belirten Fatih Keresteci, “Dolayısıyla yüksek kira ile mücadele için faizleri düşürmek dahi gerekebilir. Bunun getireceği ‘sıkılık açığı’ da kamunun tasarrufu ve yapısal reformlarla çözülebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak : Türkiye Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler